Vardagsaktivism. I maj bjöd Global aktion-nätverket in till en brunchföreläsning av Liisa Mendelin, inspiratör och bloggare. Ett tjugotal nyfikna deltagare ville höra mera om temat hållbart mode.
Varför ska vi fundera på hur vi konsumerar kläder?
– Slit-och-släng-kulturen är en enorm belastning för miljön. Dagens plagg är inte gjorde för att hålla och produceras med billig arbetskraft under dåliga arbetsförhållanden. Vid produktionen frigörs dessutom ofta skadliga kemikalier. Det hör till varje kristens uppgift att skydda medmänniskan och skapelsen, säger Liisa Mendelin.
Liisas hållbara klädtips
- Var frågvis! Ställ knepiga frågor i butiken, till exempel: Vem har tillverkat mina kläder? Hur ser förhållandena ut på fabriken?
- Vad kostar plagget per användning? En dyrare tröja du använder några gånger i veckan flera vintrar i rad blir i längden billigare än ett reaplagg som blir noppigt och kasseras efter en säsong.
- Kolla materialet: naturmaterial andas och håller länge och belastar för det mesta miljön mindre. Undvik konstmaterial som inte andas och är obehagliga mot huden – de blir sällan favoriter i garderoben.
- Hur är plagget sytt? Tjocka tyger håller längre. Syna sömmar och fållar. Oberoende av klädmärke finns det sämre och bättre exemplar.
- Analysera din stil! Vilka plagg återvänder du till gång på gång? Vad blir kvar längst in i garderoben? Vilka färger och snitt smickrar dig? Försök hålla dig till det du verkligen trivs i, du använder plaggen oftare och slipper göra felköp.
- Återanvänd: Köp i andra hand eller ordna en så kallad klädswap där du byter kläder med dina vänner.
- Sy om: reparera, justera och piffa upp själv eller hos en sömmerska.
Text och foto: Joanna Lindén-Montes