När Finska Missionssällskapet anställda Miikka Kallio och Iiro Pankakoski besökte Syrien i oktober försökte en person stjäla bensin från deras bil och punkterade bensintanken. Tyvärr upptäckte resenärerna detta först på bilresan från Damaskus till Aleppo, så de fick avvika från rutten och åkte till Homs för att reparera bilen.
“I Homs fick vi höra att det blir en underbar dag imorgon och att det var synd att vi inte kunde stanna längre. Hela staden skulle nämligen fira militärhögskolans examensfest”, minns Kallio.
Dagen efter deras avfärd fick de veta att en förödande drönarattack utfördes under militärakademins festligheter. Tvåhundra människor dödades.
“Vi stannade upp helt”.
Många överlappande konflikter
Arkeologisk forskning visar att Syrien, beläget i Mellanöstern, är en av världens äldsta bebodda regioner. Syrien tillhörde regionen Mesopotamien, där skriftspråk, jordbruk och de första storstäderna utvecklades. Det är också kristendomens födelseplats.
Syrien har en otroligt rik kultur och historia, men idag är landet mest känt för sitt inbördeskrig. Kriget, som har pågått i mer än 10 år, fortsätter att orsaka enormt lidande.
Inbördeskriget är mycket komplext och involverar många överlappande konflikter. Kriget började 2011 när president Bashar al-Assads regim våldsamt undertryckte protester mot regeringen.
Oppositionen som motsätter sig regeringen har splittrats i flera väpnade rebellgrupper. Dessutom har många andra länder anslutit sig till kriget, av vilka de viktigaste är Turkiet, Iran, Ryssland, USA och Israel.
2013 gick även den extrema islamistgruppen Isis med i det förödande kriget och kämpade mot både regeringsstyrkor och många rebellgrupper. Isis makt i Syrien var som störst 2014, då organisationen kontrollerade en tredjedel av Syrien. Även om Isis inte längre har områden under sin kontroll i Syrien, har de fortsatt att genomföra terrorattacker även under 2020-talet.
Miikka Kallio och Iiro Pankakoski såg förstörelsen som Isis förorsakat i den lilla kristna byn Maaloula. Isis hade förstört och stulit ikoner och annat lösöre från det berömda stenhuggna klostret St. Thekla. Terroristerna hade också upprätthållit sin bas strax ovanför byn i dalen i ett och ett halvt år.
“Vi besökte Maaloula en vacker, solig och lugn dag. Det var verkligen svårt att föreställa sig hur verkligheten såg ut bara några år innan”, säger Pankakoski.
Extrem fattigdom
En vapenvila som undertecknades 2020 avslutade mycket av striderna i Syrien, men våld förekommer fortfarande i olika delar av landet. I slutet av 2023 genomförde till exempel Israel flera flyganfall nära Damaskus, Syriens huvudstad.
Soldater och checkpoints är vardag i Syrien. Det ständiga kriget har förvandlat några av städerna till ruiner. Under sin resa uppmärksammade Kallio och Pankakoski extrem fattigdom, som är resultatet av krig, ekonomiska sanktioner och den kraftiga jordbävningen våren 2023.
Enligt Unicef lever 90 procent av syrierna under fattigdomsgränsen och det råder till exempel stor brist på mat.
Huvudsyftet med resan var att undersöka situationen efter den kraftiga jordbävningen våren 2023. Missionssällskapet beviljade 70 000 euro för att hjälpa jordbävningsoffren, vilket kanaliserades genom Mellanösterns kristna råd.
Till en början användes pengarna till nödhjälp, som mat och boende. Så småningom började reparationsarbeten av lägenheter, skolor och andra byggnader. Mycket har redan gjorts, men skadorna är så omfattande att det kommer att ta länge att åtgärda dem.
Berörda av människornas vardag
Miikka Kallio och Iiro Pankakoski sammanfattar sina känslorna och intryck efter besöket i Syrien med ordet ”motsägelse”. Mitt bland fattigdom och förstörelse blev de särskilt imponerade av människornas vänlighet. De fick också beundra några områden som undgått förstörelse, som den gamla staden Damaskus. ”I vissa områden som inte hade påverkats direkt av kriget kunde man inte känna att man var i ett land i krig. Det gjorde ett väldigt stort intryck på oss att se hur människor försöker leva sina liv även under sådana förhållanden”, reflekterar Kallio.
“Å andra sidan, så fort du gav dig av och körde ut ur staden såg du förstörelsen som orsakats av både jordbävningen och kriget. Motsägelsen var enorm och väldigt berörande.”
Text: Heli Vuohelainen