Efter valet utropade sig den sittande presidenten Nicolás Maduro som segrare, och landets högsta domstol – som anses stå regimen nära – bekräftade resultatet. Valmyndigheten har inte offentliggjort detaljerade resultat per vallokal. Enligt oppositionen fick deras kandidat Edmundo Gonzáles hela 70 procent av rösterna. Valets trovärdighet har ifrågasatts både i Venezuela och internationellt. Gatorna har fyllts av protester, som slagits ned med våld. Flera personer har dött.
– Valet stals och manipulerades. Det var en katastrof. Venezuelas folk är arga, djupt frustrerade och känner sig lurade. Många som tidigare stödde regeringen har ändrat åsikt efter valet, berättar Gerardo Hands.
– Våldet efter valet är nedslående. Just nu har regimen gripit cirka 2 000 personer, även unga och barn som varit med sina familjer vid gripandet, säger han.
– Att fängsla människor för vad de tänker är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Det är också ett övergrepp på integriteten när myndigheter kräver att få granska människors mobiltelefoner. Att bryta sig in i någons hem utan rättslig grund och föra bort personer till fängelse är helt oacceptabelt.
Hands beskriver Venezuelas nuvarande styre som en tyranni, upprätthållen av narkotikahandel. Länder som Kuba, Ryssland, Nicaragua och Kina stöder regimen.
Enligt Hands stöder majoriteten av landets egen armé inte Maduros fortsättning.
– Många soldater tvingades rösta, men röstade ändå mot regeringen. Undersökningar nära vallokaler där soldaters familjer bor visar att även där var valresultaten likartade med resten av landet, berättar han.
Kyrkans uppgift är att främja försoning
Hands betonar att kyrkans roll är att främja försoning och att rättvisa ska uppnås på fredlig väg.
– Vår kyrka erbjuder tröst och stöd, stärker hoppet och går sida vid sida med människorna. Vi visar solidaritet och delar deras smärta, säger han.
– Situationen påverkar kyrkans medlemmar starkt. Även om man inte vill tala om det, kommer det ändå upp. Regimens våld skapar en påtagligt spänd stämning.
Han uppskattar att upp till en tredjedel av befolkningen kan komma att lämna landet – utöver de cirka åtta miljoner som redan har gjort det.
Venezuelas politiska och ekonomiska situation samt sociala förhållanden har försämrats år efter år. Inflationen har ökat explosionsartat och det råder brist på bland annat mat och mediciner.
– Viktiga yrkesgrupper har lämnat landet: läkare, ingenjörer, lärare och jurister. Vi har en stor kompetensbrist i landet, säger Hands.
Han får ofta frågan varför han själv inte lämnar landet.
– Jag känner att jag kan hjälpa fler människor genom att vara kvar i Venezuela än genom att flytta utomlands.
Barn i Venezuela utan barndom
Situationen för barn i Venezuela gjorde starkt intryck på Anni Takko, sakkunnig i barnskydd (safeguarding) vid Finska Missionssällskapet, som besökte landet förra våren.
– Barnens situation är mycket kritisk. När flykt är den enda utvägen, lämnas barnen ofta kvar hos mor- eller farföräldrar medan föräldrarna ger sig av. Vissa barn överges eller försvinner längs vägen. Det händer även att barn lämnas på gatan eftersom maten inte räcker till alla. Även i familjerna finns risken att barn överges, eftersom vuxna lider av utmattning och extrem utsatthet, berättar Takko.
– Både barn och vuxna lider av psykisk ohälsa och utsätts för våld, även sexuellt våld. Barnskyddet och det sociala stödnätet är mycket begränsat. I Venezuela finns barn som berövats sin barndom.
Den evangelisk-lutherska kyrkan i Venezuela har med stöd från Finska Missionssällskapet arbetat för att hjälpa utsatta barn.
– Vi har stött barns skolgång i riskfyllda situationer – föräldralösa och barn som utsatts för övergrepp. Vi erbjuder undervisning grundad på kristna värderingar och har hjälpt ungdomar hela vägen till studentexamen och även vidare till universitetet, säger Hands.
Kyrkan driver med hjälp av Missionssällskapet ett skyddshem för pojkar samt en egen förskola. Stödet har möjliggjort skolgång och studier för barn och unga. För familjer till förskolebarn har även matstöd samt vid behov psykosocialt och andligt stöd erbjudits.
Med Missionssällskapets stöd har kyrkan även stärkt kvinnors försörjning, förebyggt våld i hemmet och hjälpt människor med sjukvårdskostnader.
Text: Minna Havunen