Hösten 2023 drabbades sex av Bolivias nio provinser av torka som en följd av väderfenomenet “El Niño” och katastroftillstånd utlystes i 70 kommuner. Vattenståndet i sjön Titicaca sjönk två meter under det normala. Torkan har orsakat skogsbränder, förstört odlingsväxter och försvårat boskapsuppfödningen.
Finska Missionssällskapet hjälper bland annat aymarafolket i området Ucha Ucha. Invånarna livnär sig på att föda upp alpackor. Djuren lider svårt av torkan – tiotals alpackor dog av törst förra året. I december färdigställdes ett vattensystem med stöd av Missionssällskapet och evangelisk-lutherska kyrkan i Bolivia. Tack vare det nya vattensystemet får 134 familjer nu rent vatten.
Innan vattensystemet blev färdigt delade fem familjer på brunnsvatten av dålig kvalitet. Nu har varje familj fått egna vattenposter och vattenfilter i sina hem. Vattenkällan ligger på 70–80 meters djup under marken. Befolkningen i kommunerna Santiago de Callapa, Pichin och Jokhopampa samt Umala Cultani-samhället fick också rent dricksvatten förra året.
Odling på hög höjd
Missionssällskapet byggde också nya underjordiska växthus (walipini) i tre olika bergsbyar i Bolivia. Växthusen har ett idealiskt klimat för odling. Invånarna på Bolivias högland lever på fyra kilometers höjd, där klimatet är för torrt och solen för stark för vanliga växthus. Nu kan befolkningen odla många olika grönsaker, till exempel tomater och blomkål. Varje växthus har ett eget vattensystem.
Exempel på hur miljöbanken hjälpte utsatta människor 2023
- 10 226 personer fick utbildning om hantering av miljökatastrofer.
- 530 personer deltog i kyrkornas miljö- och klimatfostran.
- 4 633 hushåll fick hjälp med klimatsmarta lösningar, till exempel solpaneler.
- 7 933 småbrukare fick stöd för hållbart jordbruk och försörjning.
Miljöarbete – en del av missionsarbetet
Klimatförändringarna påverkar mest de människor som redan befinner sig i en utsatt position. Missionssällskapet stöder dem så att de kan överleva krisen. Även om klimatarbetet utförs av många samarbetsparter ses klimatförändringarna ofta bara som en miljöfråga. Inom missionsarbetet fokuserar vi speciellt på att ta hand om människor som lever mitt i kriser, så att de inte behöver svälta eller fly sina hemtrakter. Att driva klimatarbete är därmed att visa kärlek till sin nästa.
År 2019 var Missionssällskapet den första kristna organisationen att tilldelas kyrkans miljödiplom. I december 2023 beviljade kyrkostyrelsen Missionssällskapet diplomet för den nya perioden 2024–2028, och Missionssällskapet är fortfarande den enda organisationen som fått diplomet.
Missionssällskapet förbinder sig i sitt nya miljöprogram att minska utsläppen från flygresor med 30 procent och energiförbrukningen med 10 procent till 2028.