Text: Marjatta Koskonen och Anna Peltonen
Programmet vid missionsfesten handlar bland annat om hur kyrkan kan sprida kristendomens goda budskap och samtidigt hjälpa människor att leva och producera mat på ett hållbart sätt.
Sokheng Nhoung, 27, bor i Phnom Penh. Hon väntar med spänning på sin resa till Finland, som hon hört talas mycket om i samtal med sina finländska kollegor. Hon ser fram emot att få bekanta sig med en ny matkultur och uppleva ett annat klimat. Men allra mest ser hon fram emot att göra nya bekantskaper.
Sokheng är jurist och arbetar som administrativ chef vid den lutherska kyrkan i Kambodja. Missionssällskapet har sex utsända medarbetare i Kambodja. Sokheng har fått kämpa mot många fördomar för att kunna tjäna sin kyrka. Utmaningarna har gett henne vilja att arbeta för unga kvinnors möjligheter i samhället.
”Nuförtiden trivs jag verkligen med mitt jobb, där jag får välkomna människor i Guds rike. Gud har kallat mig att hjälpa särskilt unga människor och kvinnor. Jag tror att Jesus Kristus har förberett min väg och mitt liv, redan innan jag lärde känna honom.”
Kambodjas åldersstruktur skiljer sig mycket från det åldrande Norden: hälften av landets invånare är under 18 år.
Sokheng föddes i en buddhistisk familj i Siem Reap-regionen i norra Kambodja. Hennes familj har en bondgård och pappan är veterinär. Sokheng kom i kontakt med kristendomen vid 13 års ålder via en kristen organisation där hon deltog i undervisningen i engelska.
Sokheng ville bli döpt vid 18 års ålder. Efter avslutad skolgång antogs hon för att studera juridik i landets huvudstad Phnom Penh. Det kändes tryggt att flytta hemifrån då hon fick plats vid ett kristet studenthem.
Fyra år senare gick Sokheng med i den kambodjanska lutherska kyrkan och började arbeta där. Maken Sopheak arbetar som kyrkans ekonomichef. Paret har tvillingpojkarna Pisal och Piseth, ett år och tre månader. I Kambodja är mammaledigheten bara tre månader, men Sokheng började jobba hemifrån redan några veckor efter förlossningen. Senare fick de små en egen hörna på kyrkans kansli. Nu turas mormödrarna om att hjälpa till med att sköta pojkarna.
“Förutom mitt arbete har jag också en roll som fru och tvillingmamma. Jag inser att jag ibland är väldigt trött och att jag inte längre kan jobba så mycket som jag skulle vilja. Men tvillingarna är en stor välsignelse och glädje i våra liv.”
Under resan till Finland reser pappan med pojkarna till norra Kambodja där morföräldrarna bor.
Att dela och be
Kyrkan i Kambodja satsar på utbildning med stöd av Finska Missionssällskapet. Invånarna på landsbygden får lära sig att anlägga köksträdgårdar och driva ekologiskt jordbruk. Utbildningen är eftertraktad eftersom Kambodja de senaste åren har prövats hårt av extrema väderfenomen med svår torka och översvämningar.
”Maten som köps på marknaderna kommer ofta långt ifrån och vi vet inte dess exakta ursprung. Kemikalierna den innehåller kan ha skadlig inverkan på hälsan. Den mat som odlas på den egna bakgården har en helt annan smak”, reflekterar Sokheng.
Bland annat ostronskivling har visat sig vara ett bra och mångsidigt livsmedel.
”Odlingen kräver bara lite vatten och grödan kan skördas varje dag. Skörden blir så god att vi kan sälja en del av svampen och få inkomster.
Kyrkan hjälper familjer i nöd, enligt dess förmåga. Sokheng har ett rörande minne av en ung mamma som kom till kyrkan för att be om mathjälp.
”I sådana situationer är det vår uppgift att dela med oss av våra tillgångar och be för dessa människor. För vem skulle hjälpa, om inte kyrkan.”
Välkommen till Karis – anmäl dig senast 15 maj
Välkommen på missionfesten i Karis 27 maj – klicka här för att bekanta dig med programmet.
Anmälningar med tanke på serveringen tas emot fram till den 15 maj.