Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

30 år av fadderarbete: ”Tack att ni gav mig en framtid”

Nayef Gharib (till vänster) tillsammans med sina vönner på KFUM centrets gård i Jerusalem. I pennan håller Elias Boules som studerar engelska och översättning, bredvid honom står Elias Badra och Hla Nasser från skolan i Beit Sahour. Den andra flickan är Hazar som studerar inom hotellbranschen.

Finska Missionssällskapets faddrar har stött barns utbildning runtom i världen redan i 30 år. Allt fler barn och unga får med faddrarnas stöd möjlighet att avlägga mer än bara grundskola – studera, skaffa sig ett yrke och förtjäna sitt levebröd. Palestinska Nayef Gharib är tacksam för fadderstödet via Finska Missionssällskapet, som gjorde det möjligt för honom at få en högklassig skolgång i den lutherska kyrkans skola i Beit Sahour.

Nayef Gharib (21) studerar nu för fjärde året ekonomi vid universitetet i Betlehem och blir klar med sin kandidatexamen i år. Hans huvudämne är marknadsföring.

– Jag ville studera vid universitetet i Betlehem, eftersom det erbjuder den bästa ekonomutbildningen i Palestina. Det är hårt arbete att studera, men inspirerande. I mina studier genomför jag olika slag av projekt, till exempel marknadsföringsplaner för lokala företag.

Myndigheterna stöder inte företagande

Nayef Gharib tänker fortsätta studera med sikte på en magisterexamen, kansket i utlandet. Från och med augusti kommer han att tillbringa fyra månader i Danmark för utbildning och praktik via KFUM. Han har varit aktiv inom organisationen sedan han var 14 år.

Efter studierna utomlands vill Nayef absolut återvända till sina hemtrakter och grunda ett eget företag, kanske en restaurang.

Nayef vill bidra till utvecklingen av sitt land. Men han beklagar att de palestinska myndigheterna inte stöder företagande, vilket har lett till att näringslivet lider.
– Det krävs månader av arbete för att få alla nödvändiga tillstånd. Vi måste också betala skatt till både Palestina och Israel.

De unga borde aktivera sig

Nayef Gharib månar om sina jämnåriga. Han vill hjälpa de unga att hitta sin plats i världen och inspirera dem att göra något nyttigt, istället för att sitta hemma eller på café.

Tillsammans med några vänner har Nayef startat en grupp som strävar efter att aktivera ungdomar. De besöker skolor och bjuder in unga i åldern 15–20 år till verksamheten.
– Till vårt förfogande har vi KFUM:s fina utrymmen där det till och med finns en simhall. På gården finns det plats att spela och göra nästan vad som helst. Vi har redan ordnat ett par förstahjälpskurser och tillsammans med de unga har vi snickrat bord och stolar av återvinningsmaterial. Vi samlas klockan 16 om vardagarna. Senast var vi 50 personer.

Matematik, teknik och scouting

Nayef Gharib är tacksam för Missionssällskapets fadderstöd, som gjorde det möjligt för honom att få en ypperlig utbildning. Han gjorde väl ifrån sig i skolan och favoritämnet var matematik.
– Jag var också bra i engelska och kemi. Historia och arabiska gillade jag inte.

Bäst klarar han sig i uppgifter och spel som kräver intelligens och problemlösningsförmåga, såsom schack och Rubiks kub. Också sociala mediers tekniska finesser intresserar honom.

Som motvikt till sina matematiska och tekniska intressen har Nayef redan i nästan tio år sysslat med scouting. Numera är han gruppledare. Minst en gång i året åker han på tältutfärd. Då lämnas telefonerna och andra apparater hemma. .

Till sist frågar jag Nayef hur han förhåller sig till religion.
– Formellt är jag ortodox, men i själen är jag lutheran. För mig betyder religionen kärlek. Tron är grunden för min världsbild. Den innebär att jag inte vill bli inblandad i skadliga saker, såsom alkohol och slagsmål. Jag har aldrig druckit alkohol.

Text och bild Sari Lehtelä