Finlandssvenskarna har sedan slutet av 1960-talet understött arbete bland missbrukare i Hongkong. Ethel Witting-Chow från Karleby var en av de första som engagerade sig i rehabiliteringsarbetet. Finska Missionssällskapets avvänjningscenter för missbrukare Tan Ka Wan har nu fått nya utrymmen, som invigdes högtidligt av justitieminister Wong Yan-lung den 7 oktober.
Tan Ka Van avvänjningscenter har sedan 1984 verkat i en fiskarby på en halvö utanför Hongkong. Det var dags för nya byggnader: det gamla centret fyllde inte nuvarande krav på brandsäkerhet.
Hongkongs regering gav markområde och Hongkong Jockey Club, som motsvarar Penningautomatföreningen, beviljade 11 miljoner Hongkong dollars (över en miljon euro) för byggnadsarbetet.
Det nya centret befinner sig högt på ett berg med en fin utsikt över havet. Centret består av tre envåningsbyggnader med utrymme för 40 personer. Det finns en samlingssal, bibliotek, datarum, musikrum, gymnastiksal, kök, matsal och kontor.
Bland ärevördiga invigningsgäster fanns Finlands generalkonsul Timo Rajakangas, generalsekreteraren för Hongkong Jockey Club William Yiu, justitiemister Wong Yan-lung, TD Simon Chow med hustru Ethel Witting-Chow och biskop Nicholas Tai. Också de viktigaste TV-kanalerna var på plats.
Krävande kamp mot droger
Det finns tiotusentals missbrukare i Hongkong. Heroinmissbruket har minskat, användning av andra droger har ökat. Rehabiliteringsarbetet är oerhört krävande, men ca 30 procent av missbrukarna på Tan Ka har slutat använda narkotika på permanent basis. Resultatet är gott, jämfört med den allmänna statistiken. För närvarande finns det 14 kristna avvänjningscenter som regeringen stöder.
Avvänjningen på Tan Ka Wan sker utan mediciner. Personalens kristna vittnesbörd uppmuntrar till en personlig kristen tro. De unga männen följer en strikt dagsrutin, städar, lagar mat, fiskar, odlar grönsaker, studerar, musicerar och får kristen undervisning.
Efter avvänjningen på Tan Ka Wan kan männen söka sig till rehabiliteringshemmet Ling Oi. Här anpassar de sig till arbetslivet genom frivilligt arbete i kyrkans eller andra organisationers socialcenter. Senare börjar en del studera, andra återvänder till arbetslivet. Centret stöder också familjerna genom handledning och själavård. De anhöriga träffar varandra regelbundet i familjegrupper och deltar i läger.
Hundraårig tradition
Arbetet bland missbrukare har en över hundra år gammal tradition i Finska Missionssällskapets verksamhet i Kina. En finländsk läkare, Hannes Heikinheimo startade en poliklinik i Tsingshi, i provinsen Hunan år 1907. Han behandlade över femtio patienter per dag.
I samband med ett litet kapell öppnade man ett litet rehabiliteringshem för opiummissbrukare och delade ut litteratur och affischer som berättade om drogens faror. Ca 300 manliga missbrukare fick hjälp per år. För kvinnor startade man ett separat opiumsanatorium. Många kvinnor med familjeproblem försökte begå självmord genom att svälja opium, men kunde räddas på missionskliniken.
Ann-Christine Marttinen