Det är ett under att Ek Montha lever. Som 18-åring låg hon orörlig medan Pol Pots soldater grävde en massgrav. Men på tredje dagen öppnade Ek Montha ögonen, samlade alla sina krafter och lyckades resa sig bland de döda kropparna, som tyngde henne där hon låg.
Ek Montha pekar på ett litet, djupt ärr på sin högra axel. ”Det var en infektion”, säger hon lugnt. ”Jag blev så sjuk att de trodde att jag dött”.
Ett par år senare var hennes man också nära döden. Efter att ha anklagats för illojalitet mot regimen bands han fast vid ett träd. Soldaterna drog en plastpåse över hans huvud, knöt fast den i nacken och lämnade honom åt sitt öde.
“Men också han lyckades fly. Med flinka händer knöt han upp repet som bundits kring hans handleder”.
Idag har Ek Montha åtta barn, och fungerar som surrogatmamma för många fler i byn Krus, där den lilla lutherska kyrkan har en församling och ett aktivitetscenter.
Terroråren i Kambodja har satt sina spår hos den vuxna befolkningen, men Montha har inte tappat modet. Hon rör glatt i församlingens soppgrytor, omgiven av äldre församlingsmedlemmar.
So Cheath, en av församlingens frivilliga medhjälpare, hälsar henne med ett stort leende. So Cheath har gjort i ordning församlingens tuktuk, en motordriven trejhuling, och ska snart köra ut dagens matportioner till dem som är för trötta och sjuka för att ta sig till centret.än
Hembesök med förbön
Den lilla lutherska församlingen följer Jesu exempel: de troende når ut till dem som behöver kärlek och omsorg. Thung är en av dem som får ett varmt mål mat hemkört till sig. Thung lyser upp när So Cheath kommer gående. Äntligen får hon en pratstund och förbön. Thung är så pass gammal att hon inte kan röra sig ute på egen hand.
Det finns fortfarande ett andligt tomrum i Kambodja efter de röda khmerernas skräckvälde på 19070-talet, då religion var förbjudet. Många längtar efter en tro och vänder sig nyfiket till kyrkan.
Ek Montha njuter av sitt arbete. Varje dag serverar hon varm mat till de barn som kommer för att äta i församlingen. Under Pol Pots regim arbetade hon också med barn. Men då var hennes uppgift att övervaka barnen i arbetslägren. Arbetsdagarna var 12 timmar långa och barnen fick knappt något alls att äta. De fick inte pausa fast de var sjuka och svaga.
”Jag var tvungen att övertala dem att fortsätta arbeta”, säger Montha. ”Annars skulle de ha straffats. Och jag med. Många barn dog när Pol Pot regerade. Min bror var en av dem.”
”Men”, tillägger hon med en gnutta stolthet, ”ingen av de barn jag tog hand om dog. Jag lyckades rädda dem alla”.
Vill att alla ska lära känna Jesus
Ek Montha kom till tro 2011. Det var hennes son, Chantrea, som ledde henne till tron på Jesus. Hon berättar att hon hörde om Jesus första gången som tonåring när en evangelist besökte hennes hemby. ”Men då förstod jag ingenting”. Det var när Chantrea började läsa Bibeln för henne som allt föll på plats, i synnerhet när han förklarade bibelversen Johannes 3:16, ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv”. Det är fortfarande hennes favoritställe i Bibeln.
”Jag var buddist”, förklarar hon. ”Buddister har ingen personlig gud. Det finns ingen att kalla på, ingen som hjälper dig, eller älskar dig. Du är helt ensam i svåra tider”.
”Men Bibeln säger att Gud älskar oss och att Jesus kom till jorden som vår frälsare. Buddha hävdade aldrig att han var Gud, och han kan inte föra dig till himlen. Det kan bara Jesus göra”.
Ek Montha bär med sig evangeliet varje dag och vill dela det med alla hon känner.
”Under Pol Pots regim svalt barn ihjäl, och jag var tvungen att vara hård mot dem. Men Gud har gett mig ett underbart nytt liv”, strålar hon. ”Nu får jag ge barn kärlek och omvårdnad. Jag får ge dem bra måltider och lyssna på deras skratt, varje dag. Det är som i himlen”.
Förutom att laga mat i församlingen hjälper Ek Montha till i barngrupperna. I år har hon börjat hjälpa till med att undervisa dem i engelska, en eftertraktad kunskap i Kambodja. Hon har också börjat hjälpa församlingsprästen genom att göra hembesök i byn och ordna bibelstudier i hemgrupper.
Den lutherska kyrkan i Kambodja har två församlingar och under tvåhundra medlemmar. Den lilla församlingen i byn Krus grundades 2010. Församlingsmedlemmarna deltar som frivilliga medhjälpare och tjänar de fattiga. Finska Missionssällskapet stöder arbetet.
Text: Joanna Lindén-Montes och Linda Macqueen, Australiens evangelisk-lutherska kyrka