Elisabeth Rehn har arbetat länge för mänskliga rättigheter. Nu uppmanar hon finländarna att delta i Utjämningskampanjen som kulminerar på höstdagjämningen den 22 september. Utjämningen stöder offer för människohandel så att de kan bygga upp sina liv igen.
– Jag har under min karriär genom FN:s arbete i till exempel Balkan och senare i Kambodja träffat många offer för människohandel och dessa möten har satt djupa spår i mig. Arbetet mot människohandel går sakta men säkert framåt. Varje människa som räddas är ett offer mindre. Finska Missionssällskapet har arbetat för mänskliga rättigheter i 150 år, säger Elisabeth Rehn.
Rehn kommer speciellt väl ihåg sina upplevelser i Sierra Leone. Hon besökte landet för tio år sedan tillsammans med Liberias president.
– Jag träffade unga flickor som under kriget hade tvingats bli fruar åt fiendens män. Efter kriget var de inte välkomna tillbaka till sina hembyar eftersom invånarna ansåg att de samarbetat med fienden. Det enda alternativ som återstod för dem var att försörja sig som prostituerade. Dessa flickor, som tvingats till sexhandel, hade precis samma drömmar om lycka, utbildning och familj som finländska tonåringar. De orkade hålla sina drömmar vid liv, trots att verkligheten var hemsk.
Kampanjen kulminerar vid höstdagjämningen
Finska Missionssällskapets årliga utjämningskampanj kulminerar på höstdagjämningen den 22 september. Kollekten i Borgå stift tillfaller också Utjämningen samma söndag.
Utjämningen lyfter fram och åtgärdar de problem som orsakar fattigdom och brott mot de mänskliga rättigheterna på olika håll i världen. I år stöder Utjämningen arbetet för att förbättrar kvinnors rättigheter i Sydostasien, där en tredjedel av all människohandel i världen inträffar.
Människohandeln, som kan innebära till exempel tvångsarbete eller prostitution, anses vara en av de snabbast växande formerna av brottslighet i vår värld idag. Det finns uppskattningsvis 27 miljoner människor i världen idag som drabbats av människohandel och i praktiken tvingas leva som slavar.
Finska Missionssällskapets samarbetsorganisationer arbetar för att offren för människohandel ska få en trygg hemresa och kunna återanpassa sig i sina samhällen. Samarbetsparterna stöder också offren så att de kan skaffa sig ett yrke och försörja sig. Ungdomarna får en ny start genom yrkesutbildning, stödnätverk och småskalig företagsamhet.
Mera information: www.utjämning.fi