Happiness (12) har för första gången i sitt liv fått smaka på guava. Hennes familj fick fruktträd genom Finska Missionssällskapets projekt, och i år gav guavan sin första skörd. Tidigare åt familjen ingen frukt alls.
”Det är toppen att barnen får frukt. På bynivå är det just sådana här saker som motiverar att plantera träd”, säger Anna-Kaisa Kähkölä. Hon arbetar med projekthantering i Tanzania.
Träden som planterats på bybornas gårdar är bara en liten del av ett ambitiöst projekt. De har ändå en viktig roll i att förhindra att den nyplanterade skogen i Nyasamba huggs ner till ved.
Skogen rymmer fler än hundra fotbollsplaner
Kähkölä visar en satellitbild där skogen i Nyasamba syns som en grön remsa. Den omringas på alla sidor av farmer som framträder i grått.
Skogen är 195 hektar stor. Fler än hundra fotbollsplaner skulle rymmas där. Man har planterat hundratusentals plantor på området, exempelvis olika slags akacior, som anpassar sig bra till de heta och torra förhållandena.
Återställning av miljön har en viktig roll. För flera årtionden sedan fanns det skog här. Den har sannolikt huggits ner för jordbruket eller för att producera träkol.
Nu då man kommit överens om betesmarkerna på bynivå och nomadernas boskap inte längre äter upp plantorna i Nyasambaskogen har det på de gamla stubbarna börjat växa nya skott.
Skogen kan urskiljas som ett grönt område på satellitbilden i Google Maps.
Klimatförändringen framhäver skogarnas betydelse
Nyasambaskogen ligger i Kishapu, norra Tanzania i ett område som lidit att svåra problem till följd av klimatförändringarna. Redan under en längre tid har regnen minskat och det är ännu svårare än tidigare att förutspå när de kommer.
Det förändrade klimatet har fått invånarna i området att förstå trädens betydelse. Mwanamina Jumanne har fått vittna om en attitydförändring. Hon arbetar för Missionssällskapets samarbetspartner TCRS (Tanganyika Christian Refugee Service) och ansvarar för beskogningsprojektet i Kishapu.
”I Kishapu har människorna traditionellt inte intresserat sig för träden, men nu älskar de dem och tar hand om dem”, berättar Jumanne.
Projektet har inspirerat invånarna till att agera självständigt. Wilson Bigirwas (65) gårdsplan var ännu för fyra år sedan öde. Nu har 1500 träd och 150 fruktträd planterats runt huset.
”Min familj får njuta att andas ren luft, och träden skyddar mitt hem från hård vind”, säger Bigirwa.
Förutom i Tanzania utför Finska Missionssällskapet miljöarbete i sju länder på tre olika kontinenter.
Text: Tarmo Ylhävuori
Bekanta dig med Finska Missionssällskapets miljöarbete:
miljöbanken.fi