Livet är fyllt av faror om du föds in i en fattig familj i Kambodja, Thailand eller Laos. Den ekonomiska utsattheten innebär att en av riskerna i området är att bli offer för människohandel.
Människohandelsmedlare håller ofta koll på barn eller unga i fattiga familjer. De reser omkring i byar på landsbygden, och genom lögner och pengar snärjer de med sig flickor och pojkar som de sedan säljer vidare till tvångsarbete i fabriker och fiskeindustrin. Flickorna, vissa så unga som fyra år, tvingas in i sexarbete eller arrangerade äktenskap. De lovas arbete, men i praktiken hålls de fängslade och utnyttjade.
Skyddshem förändrar liv
Endast i Thailand räknar man med att det finns ungefär 4 miljoner offer för människohandel. Finska Missionssällskapet har tillsammans med sin lokala samarbetspartner sett till att cirka 5000 människohandelsoffer har fått en plats i ett skyddshem. I skyddshemmen får de hjälp och stöd för att kunna återgå till sina vardagsliv. Om det inte är möjligt för dem att återvända hem får de hjälp med att bygga upp nya liv. Det arrangeras även utbildningar för att öka medvetenheten om människohandel. I kampen mot människohandel är det också viktigt att påverka den bakomliggande orsaken, fattigdomen.
Asung räddade två minderåriga flickor
Asung, en ung kvinna i Thailand, är en av många som fått hjälp. Hon blev räddad från sexarbete till ett skyddshem. Där fick hon fick börja gå i skolan, och nu går hon i första klassen i gymnasiet.
Då Asung för en tid sedan besökte sin hemby märkte hon att två minderåriga flickor höll på att skickas över gränsen till ett annat land. De hade blivit sålda in i tvångsäktenskap, och på andra sidan gränsen väntade redan två äldre män på dem. Asung var modig nog att ingripa i situationen. Hon ringde Finska Missionssällskapets samarbetspartner, som tog kontakt med polisen. På så sätt räddades de två flickorna.
Text: Tuula Kosonen.