Den 26-27 maj firas festivalen Världen i byn i Helsingfors. På järnvägstorget kan besökarna bekanta sig med Finska Missionssällskapets infotält och lära sig mera om kvinnornas ekonomiska rättigheter i Tanzania. Årets gäster, Mitri Raheb och Emmanuel Shangweli, diskuterar kring kvinnornas rättigheter i Tanzania och situationen i Mellanöstern.
På lördagen den 26.5, klockan 18-18.30 intervjuar journalist Anne Moilanen programkoordinator Emmanuel Shangweli från sällskapets samarbetspart Tanganyika Christian Refugee Cervice, TCRS, i Tanzania. TCRS är en av Finska Missionssällskapets samarbetsparter. Diskussionstemat är ”kvinnornas tysta revolution i Tanzania”. Kvinnorna utmanar traditionella könsroller och seder genom utbildning och spargrupper. Samtidigt bryter de fattigdomsspiralen i sina lokalsamhällen. Årets utjämningskampanj stöder arbetet för kvinnornas rättigheter i Tanzania.
Frågorna som ställs är bland annat följande: Hur kan man förändra de traditionella könsrollerna i Tanzania genom att arbeta för främjande av kvinnornas ställning på gräsrotsnivå? Vilka verktyg finns det för att förbättra kvinnornas ekonomiska och samhälleliga ställning?
Expert på religionsdialog och kultur från Mellanöstern
Mitri Raheb deltar i en paneldiskussion ledd av journalisten Johanna Korhonen på Taiga-scenen lördagen den 26 maj klockan 13.45—14.30. Fokus ligger på kulturens och trons roll för främjande av fred och utveckling i Palestina.
Den prisbelönta författaren och teologie doktorn Mitri Raheb gästar Finska Missionssällskapet den 24 maj. Han tilldelades det ansedda German Media Prize 2012 för sitt arbete för fred och dialog mellan religionerna i Mellanöstern. Hans insats för främjandet av palestiniernas utbildning, kultur och hälsovård belönades också.
Raheb är pastor i den lutherska församlingen i Betlehem. Han har grundat ett internationellt kulturcenter i Betlehem (the International Center of Bethlehem) och en yrkeshögskola i Dar al-Kalima (Dar al-Kalima College). Rahebs arbete i Palestina har väckt stor uppmärksamhet i internationell media. Raheb är expert på den arabiska revolutionen och har skrivit flera böcker om religionsdialog och kulturens roll i olika fredsprocesser.
Enligt Raheb är lösningen på konflikterna i Mellanöstern en utprägling av medborgarskapsidén, något som kan utgöra en grund för samhörighet och förståelse över etniska och religiösa gränser. Han poängterar också att hållbara lösningar kräver att man ser människors religiösa och kulturella bakgrund som resurser.
Finska Missionssällskapet medarrangör
Finska Missionssällskapet har varit med och ordnat Världen i Byn sedan 1995. Festivalens syfte är att ge en mångsidig bild av mångkulturell tolerans, utvecklingssamarbete, hållbar utveckling och globala frågor. Det här året är har sällskapet utvidgat sitt samarbete kring festivalarrangemangen.