Missionssällskapet får årligen in medel från cirka 30 testamenten. Testamentintäkterna, över en miljon euro per år, utgör en betydande inkomstkälla för Missionssällskapet. Genom ett testamente kan man donera antingen en mindre eller större del av sin egendom för att stöda ett ändamål som är viktigt för en själv. Missionssällskapet, liksom andra allmännyttiga organisationer, betalar inte skatt på testamentsdonationer. Arbete bland kvinnor och barn tillhör testamentsgivarnas favoriter.
“Vi har tagit emot testamentsdonationer i ungefär 160 år och vi uppskattar varje gåva, oavsett storlek,” säger Hanna Kalanne, medelanskaffningschef på Missionssällskapet. Enligt Kalanne väcks ofta tanken på att skriva ett testamente efter att man läst eller hört en gripande berättelse från ett arbetsområde. Vanligtvis har ändå givarna följt Missionssällskapets arbete under en längre tid och känner till det väl.
Testamentsgivaren vill vara säker på att pengarna går till rätt ändamål. Utan denna visshet fattas inga donationsbeslut. ”Vi är tacksamma för de människor som genom donationer har visat förtroende för vårt arbete”, säger Kalanne.
Uppgifterna är konfidentiella
Ett testamente och tillhörande åtgärder förutsätter finkänslighet och förtroende. ”Om givaren önskar så träffar vi henne eller honom personligen, men vi berättar inte för någon annan vem som gjort upp ett testamente”, betonar Markiitta Aarnikoivu, som jobbar som understödskoordinator på Missionssällskapet.
”Många testamentsgivare saknar arvingar eller så är de avlägsna. De vill försäkra sig om att begravning och minnesstund ordnas, och att nödvändiga handlingar som bouppteckning upprättas lagenligt”, fortsätter Aarnikoivu.
Testamentsgivaren har full frihet att bestämma till vilken typ av arbete hans eller hennes donation ska gå. De testamentsdonationer som Missionssällskapet har fått har ibland innehållit mycket specifika villkor. Å andra sidan, om användningsändamålet är alltför strikt avgränsat till vissa ändamål, kan det vara svårt att uppfylla testamentsgivarens vilja. Största nyttan med en testamentsgåva kan uppnås om den riktas till Missionssällskapets hela verksamhet. På så sätt kan hjälpen riktas dit där behoven är som störst.
Missionssällskapet ordnar begravning och minnestund, och tar hand om gravskötseln, ifall testamentsgivaren så önskar. Själva testamentet eller andra officiella dokument upprättas inte av Missionssällskapet, men sällskapet kan hänvisa till pålitliga jurister som har god kännedom om Missionssällskapets arbete. Alternativt kan testamentet också upprättas av en valfri jurist som givaren själv väljer.
Hemmet respekteras
Många äldre personer funderar på vad som händer med deras hem eller kära minnesföremål efter att de själva gått bort. Om hemmet är testamenterat till Missionssällskapet hjälper Missionssällskapets personal, pålitliga frivilliga eller närstående till den avlidna att tömma bostaden.
De handlingar som innehåller hälsouppgifter eller andra konfidentiella uppgifter förstörs på tillbörligt sätt och möbler och annat lösöre gås igenom. De kan säljas exempelvis på auktion eller på församlingens lopptorg.
Har du flera frågor?
Du kan beställa Missionssällskapets testamentsguide kostnadsfritt via Missionssällskapets webbplats.
I testamentsfrågor får du även kostnadsfri rådgivning av vicehäradshövding Tarja Larmasuo (tarja.larmasuo@kolumbus.fi) och Missionssällskapets testamentsrådgivning (testamentit@suomenlahetysseura.fi).
Finska Missionssällskapet är medlem i Vastuullinen Lahjoittaminen, VaLa (Ansvarsfullt Givande) och har förbundit sig till att följa principerna för etiska testamentsdonationer.