Utställningen Jordlösa visar fotografen Meeri Koutaniemis dokumentation från Finska Missionssällskapets verksamhetsområde i Colombia. Bilderna hör samman med personintervjuer gjorda av journalist Lea Pakkanen, fredsexpert vid Finska Missionssällskapet.
– Jag blev påmind om hur viktigt mark är för dem som flytt – en jordplätt ger möjlighet till utkomst och ett hem, säger Meeri Koutaniemi efter resan.
Det finns mer än sex miljoner flyktingar i Colombia. Konflikten, som pågått i mer än 50 år, har tvingat familjer på flykt från sina hem och odlingsmarker.
– Majoriteten av de interna flyktingarna är bönder, vars utkomst är helt beroende av tillgången till mark, säger Lea Pakkanen.
Jordlöshet innebär att man inte har någon mark att odla eller bosätta sig på. Jordlöshet drabbar speciellt kvinnor eftersom de ofta varken kan äga eller ärva mark.
Markstölder i krigets skugga
Under de år konflikten pågått har människor också tvingats på flykt på grund av markstölder. Ungefär åtta miljoner hekter mark har övertagits illegalt. Markägandet har koncentrerats till storbruk och multinationella bolag.
Hoppet om en bättre framtid gror trots allt i Colombia. Regeringen och FARC skrev under ett fredsavtal i augusti 2016 och det kommer att hållas en folkomröstning för att ratificera avtalet.
– Rättvisa ägarförhållanden är en av förutsättningarna för en hållbar fred i Colombia, säger Pakkanen.
Utjämningen tryggar flyktingarnas vardag
Finska Missionssällskapet stöder människorättsarbetet i Colombia. Urfolk och afrocolombianer får hjälp med att återta sin mark genom påverkansarbete. Fattiga byar får hjälp med utkomst och tillgång på mat tack vare jordbruks- och sysselsättningsprojekt.
Utställningen är en del av Finska Missionssällskapets Utjämningskampanj, i kamp för de fattigast rätt till mark i u-länderna. Läs mera på www.utjämning.fi
Utställningen Jordlösa visas 5-11.9 i Kampens kapell (Simonsgatan 7, Helsingfors). Öppethållningstider: må-fr 8-20, lö-sö 10-18.