Finska Missionssällskapets missionärer, som från första början har varit engagerade i att stötta finländarna på sjukhus, flygplatser och samlingspunkter i Phuket och Bangkok har händerna fulla av praktiskt arbete inför evakueringens sista skede.
Pastor Suvimarja Rannankari-Norjanen och Jukka Helle har tjänstgjort på flygfältet i Phuket.
”Människorna har ett väldigt behov av att tala och repetera det som har hänt. De översta känslorna är förundran över att man hör till dem som räddades,” beskriver Jukka Helle stämningen på flygfältet. Han har också fungerat som tolk för Emergency Medical Assistances (EMA) läkarteam.
”Teamet har just återvänt till Phuket efter en tusen kilometer lång resa i södra Thailand, under vilken de sökte eventuella överlevande finländare.”
I Bangkok har diakonissorna Anneli Könni och Leena Helle arbetat på sjukhusen och förberett patienterna för evakuering.
”Varje sår och varje operation har krävt tolkning. Då en människa i en krissituation inte har möjlighet till verbal kommunikation drabbas hon lätt av ångest,” konstaterar Leena Helle, som arbetat tillsammans med Röda korsets evakueringsteam. Hon har hämtat finländska patienter från de mindre sjukhusen i Bangkok och är tacksam för att effektiv evakuering nu är på gång.
Pol.mag. Tero Norjanen hjälper till med papperskriget. ”Det behövs utresetillstånd, identifikationsbevis och läkarintyg, dokument för försäkringsbolag o.s.v. innan de evakuerade kan stiga på flygplanet. Sedan reder man ut hur patienttransporten till flygfältet skall ordnas. Och sist men inte minst: Vem hinner ut och handla träningsdräkter och filtar för dem som förlorat sina kläder och alla andra ägodelar.
Finska Missionssällskapets missionärer torde vid årsskiftet återvända till sina stationeringsplatser och sitt normala arbete i Bangkok.
Lilja Kinnunen-Riipinen/ Bangkok, FMS