Finska Missionssällskapet har förnyat sin strategi, vilket innebär flera förändringar i organisationens arbete.
“Lokalt ledarskap utgör kärnan i vårt tänkande. Planeringen, genomförandet och utvärderingen av arbetet bygger på de egna behoven, målen och prioriteringarna hos de människor och samhällen, medborgarorganisationer, kyrkor och regeringar som finns i våra verksamhetsländer. Arbetet och dess utveckling styrs utifrån partnernas villkor i dessa länder. På så sätt uppnår vi hållbara och effektiva resultat”, står det i Missionssällskapets nya strategi.
Verksamhetsledare Pauliina Parhiala säger att Missionssällskapet också tidigare har arbetat partnerorienterat, men i framtiden ska samarbetet intensifieras ytterligare. Diskussionen om den ojämna maktfördelningen inom internationellt bistånd har nu blivit en del av den allmänna debatten.
”Missionssällskapets verksamhet har ibland betraktats som gammalmodig, men den pågående debatten om avkolonisering har visat att vårt partnerorienterade arbetssätt är högst relevant – och denna arbetsmetod stärks ytterligare i den nya strategin. Men vi har fortfarande utvecklingspotential här. I den nya strategin betonas de lokala aktörernas roll och en omfördelning av makten,” säger Parhiala.
Diskussionen om antirasism och avkolonisering kräver att det nutida utvecklingssamarbetet, fredsarbetet och det humanitära biståndet samt det kyrkliga arbetet lösgörs från det koloniala arvet och att makten överförs från nord till syd. De lokala aktörerna kräver förändring i det internationella samarbetets strukturer, där makt och resurser fortfarande i hög grad kontrolleras av aktörer från det globala nord. Missionssällskapet vill vara en aktiv aktör, en föregångare, i denna förändring.
Förnyelsen av strategin bottnar i de omställningsförhandlingar som Missionssällskapet genomförde förra hösten. Verksamheten effektiviserades och det gjordes förändringar i samarbetet med partnerna. Förändringarna genomfördes för att kunna utveckla verksamheten och anpassa den efter de ekonomiska förutsättningarna. Vid förnyelsen hördes både församlingar inom evangelisk-lutherska kyrkan i Finland samt kyrkor och samarbetspartner internationellt.
”Missionssällskapets samarbetspartner deltog i konsultationer där vi bad om respons gällande samarbetet och dess prioriteringar. Dessutom kontaktade vi cirka 80 församlingar i Finland för att be om deras synpunkter. Förändringarna i verksamhetsmiljön samt responsen från samarbetspartner och församlingar skapade förutsättningar för att uppdatera strategin,” säger Parhiala.
”Den nya strategin bygger på Missionssällskapets syn på mission, breddar synen på partnerskap, positionerar Missionssällskapet som en del av den ekumeniska rörelsens arbete, definierar fokusområden för det internationella arbetet och verksamheten i Finland samt utvecklingsprojekt för den närmaste framtiden. Dessutom skapar strategin förutsättningar för en utvidgning av medelanskaffningen.”
Finska Missionssällskapets strategi – klicka här
Vad är kärnan i Missionssällskapets strategi?
Missionssällskapets vision är att stärka tron, hoppet och kärleken i världen.
Vårt uppdrag är att vittna om Guds kärlek i ord och handling, att fungera som Guds händer och fötter på jorden.
Kärnan i vårt arbete är kyrkorna och de människor som befinner sig i en sårbar och utsatt position. Vi stöder lutherska minoritetskyrkor och människor som lever i svåra förhållanden. Vi stärker kyrkorna för att de ska kunna verka och stöder samhällen så att de kan utvecklas till hållbara och välmående gemenskaper.
Vi gör detta i nära samarbete med våra partner, som främst består av kyrkor och kristna organisationer i utvecklingsländer.
Församlingarna inom evangelisk-lutherska kyrkan i Finland utgör Missionssällskapets ägare, beslutsfattare och medlemmar. Missionssällskapet ägs alltså av församlingarna och är en av kyrkans officiella missionsorganisationer. Denna koppling stärks i strategin. Församlingarna stöds i att förverkliga sitt missionsuppdrag enligt kyrkans strategi.
Vårt arbete baserar sig på mänskliga rättigheter. Verksamheten är inkluderande med lokalt ledarskap i samarbetsländerna. Det innebär att arbetet främjar mänskliga rättigheter, jämlikhet och motverkar diskriminering. Arbetet bedrivs enligt villkoren och behoven hos de människor och partner vi samarbetar med.
Vilka är Missionssällskapets strategiska fokusområden?
I vår strategi finns sex fokusområden som vi särskilt arbetar med och utvecklar:
- Uppsökande arbete och evangelisation
- Teologisk utbildning, diakoni och kyrkligt ledarskap
- Stärkande av de lokala aktörerna i verksamheten för fred och försoning
- Klimaträttvisa och hållbara lösningar för klimatkrisen
- Barns och ungdomars särskilda behov inom utbildning
- Påverkansarbete baserat på lokal expertis
Fokusområdena är nu definierade för både det internationella och nationella arbetet. I Finland fokuserar vi på att stärka:
- Växelverkan och förtroendet mellan församlingarna och Missionssällskapet
- Kyrkans anställdas och frivilligas missionsintresse, förespråkande av mission
- Människors deltagande i missionsrelaterade aktiviteter
- Intresset för mission bland ungdomar och unga vuxna
Strategin definierar även organisatoriska mål och utvecklingsmål som inverkar på planeringen av verksamheten.
Vad förändras jämfört med den tidigare strategin?
I strategin talar vi konkret om helhetsinriktat missionsarbete. Vi utgår från Jesu missionsbefallning.
De lokala kyrkornas roll stärks i Missionssällskapets arbete: att stärka kyrkorna blir en lika central del som att stöda hållbara och välmående gemenskaper och samhällen. Majoriteten av våra samarbetspartner är kyrkor.
Vi koncentrerar och avgränsar vårt arbete genom att rikta in oss på de fokusområden som fastställts i strategin. För första gången har även fokusområden skapats för arbetet i Finland.
Samarbete lyfts upp bland Missionssällskapets värderingar: vi utför vårt arbete genom att lyssna på andra och vår arbetsmetod är dialogisk, både nationellt och internationellt.
Strategin definierar Missionssällskapet som en starkare del av ett internationellt, ekumeniskt nätverk av aktörer. Vårt mervärde kommer till sin rätt på detta sätt.
Vi strävar efter att öka och diversifiera finansieringen, så att ansvaret för medelanskaffningen delas av hela organisationen.
Avkolonisering och lokalt ledarskap lyfts starkt fram i den nya strategin: vi arbetar utgående från våra internationella partners villkor och behov.