Finska Missionissällskapet har registrerat ett landskontor i Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Förutom tre finländska medarbetare har fyra nya lokala kollegor anställts till kontoret.
Missionssällskapet har verkat i Kambodja i 25 år, under vilka de anställda har arbetat i tjänst hos lokala samarbetspartner. Det nya landskontoret ger ett övergripande stöd till arbetet i landet.
– Med landskontoret och våra nya medarbetare kan vi öppna nya möjligheter för våra samarbetspartner och bättre bemöta deras olika behov. När vi får en djupare förståelse för kulturen och språket kan vi arbeta med ännu högre kvalitet, säger landschefen Sara Latvus.
För närvarande samarbetar Missionssällskapet med sju partner i Kambodja. Arbetet fokuserar främst på diakonala teman såsom barnskydd, matsäkerhet och arbete för personer med funktionsnedsättning. Samarbetspartnerna får också stöd på en bredare asiatisk nivå.
Administrativt smidigt med betydande mervärde
Missionssällskapet har ett samförståndsavtal med Kambodjas stat och är registrerat i landet som den internationella organisationen Felm Cambodia. Den nya statusen innebär nya ansvarsområden, såsom att rapportera om verksamheten och dess resultat till staten. Samtidigt blir arbetet en mer integrerad del av landets övergripande utveckling och aktörsnätverk. Detta öppnar också möjligheter till finansiering från internationella bidragsgivare.
– Kambodjas ledning ser nyttan av internationella organisationer för landets utveckling och har satsat på att stärka samarbetsstrukturerna. Det är viktigt att stödja dessa strukturer och vara en transparent och pålitlig aktör. Det är också något vi kräver av våra lokala samarbetspartner, som i sin tur rapporterar till Finland. Nu gör vi samma sak som de – och det känns bra, säger Latvus.
En formell landstatus är dock inte alltid en förutsättning för att bedriva arbete. Missionssällskapet är verksamt i över 20 länder, men utöver Kambodja har det endast registrerade landskontor i Nepal och Israel.
– Missionssällskapet utvärderar alltid behovet av ett landskontor utifrån den lokala kontexten. Beslutet påverkas bland annat av lokal lagstiftning och samarbetspartnernas behov. I de flesta länder arbetar vi genom våra partner. Vissa behov kan vi också möta genom våra regionala enheter och funktioner i Helsingfors. Vårt mål är i alla fall att ha en administrativt så smidig närvaro som möjligt men samtidigt tillföra betydande mervärde, säger Missionssällskapets verksamhetsledare Pauliina Parhiala.