Finska Missionssällskapets missionsfest i Tammerfors får kungligt besök 5-7.6.2009 från Namibia. Festens hedersgäster är Ondongas kung Immanuel Elifas och drottning Secilia Ndapanda Elifas. Eftersom Finska Missionssällskapets första utländska arbetsområde var Namibia, är landet i speciell fokus på festen. Namibias president sänder sin hälsning till festen med sin representant, biskop emeritus Kleopas Dumeni.
”Vi kommer för att träffa våra föräldrars och våra egna vänner och ser fram emot att se mycket vatten och höga, raka träd. Vi har hört missionärerna berätta om sitt land, men vi har aldrig tidigare haft möjlighet att besöka Finland”, konstaterar kungen, då missionär Marja Hankela diskuterar researrangemangen. Kungen har inflytande.
Immanuel Elifas är född i en kunglig släkt och har ärvt uppgiften. Han är det nya årtusendets kristna regent, vänlig och okonstlad. De olika folken i Namibia har sina egna kungar, men kungen i Ondonga har ledande ställning. Han är ordförande för kungarnas och hövdingarnas råd. Kung Elifas fungerar också vid behöv som underhandlare och rådgivare åt presidenten och regeringen.
Kungen är en del av samhällets identitet. Han deltar i många evenemang och slår aktivt vakt om samhällsfreden. Kung Elifas lever mitt bland folket och strävar efter att lösa bl.a. konflikter mellan människor. Han deltar också i att finna lösningar för att förhindra ekologiska katastrofer, då landet drabbas av t.ex torka eller översvämningar. Till ambokulturen hör att man underhandlar länge och grundligt för att nå en fredlig lösning och konsensus.
Över hundra personers hov
Kungens hov finns i närheten av Olukonda missionsstation. Det var just kungen i riket Ondonga som i slutet av 1800-talet gav tillåtelse åt missionär Martti Rautanen att bosätta sig i hans rike. I kung Elifas hov bor över hundra personer. En del av folket arbetar på åkrarna eller vallar boskap längre borta. Trots det stora antalet människor är stämningen i hovet lugn och fredlig. Drottning Secilia Elifas är kungens närmaste arbetspartner. De har varit gifta sedan år 1966 och har fått nio barn, av vilka sju lever. Drottningen är utbildad sjuksköterska och arbetade vid kyrkans Onandjokwe sjukhus, innan hon blev pensionerad.
Ny start utmanar till gemensamt ansvar
Missionsfesten i Tammerfors är det största evenemanget under Finska Missionssällskapets jubileumsår, då sällskapet firar sin 150-åriga verksamhet. Arrangörerna väntar utländska gäster från ca 30 länder, där sällskapet arbetar. Musikgruppen Ongumbiro från Namibia, under ledning av Sakari Löytty, uppträder under många program. Trots 150-årsjubileet ser man inte endast bakåt. Mission och biståndsarbete kommer att behövas i allt högre grad i världen av i dag. Ojämlikhet, våld och fattigdom måste tacklas. Därför utmanar festens tema Ny start! att söka globala lösningar till problemen.
Cityfest på många språk
Tammerforsfesten kommer att vara ett city-evenemang. De svenskspråkiga huvudprogrammen kommer att gå av stapeln på Sampola skola. Festtalet hålls av f.d. missionsdirektor, doc. Henrik Smedjebacka under temat Då och nu. De utländska gästerna, som uppträder den svenska festen är biskop Nicholas Tai från Hongkong samt rektor Anneth Munga från Tanzania, som också predikar på svenska i den radierade gudstjänsten på söndagen.
De mångspråkiga evenemangen hålls på Ratina stadion. På lördagen får missionsfestdeltagarna uppleva dramakavalkaden Folkens bytesbord. På Ratina välsignas också de nya missionärerna, tre av dem understöds av församlingar i Borgå stift: pastor Outi Laukkanen från Esbo, elektriker Andrej Heikkilä och kyrkomusiker Christina Heikkilä från Esse.
På centraltorget i Tammerfors finns både försäljning och evenemang under hela veckoslutet.
Missionsfestens program finns på www.mission.fi/missionsfest
Ann-Christine Marttinen