I mitten av augusti hittades sönderrivna sidor av Koranen som innehöll hädelse nära det kristna samfundet i staden i Jaranwala. Detta ledde till våldsamma reaktioner.
Flera hundra människor har attackerat kristna och bränt ner minst 21 kyrkor och 100 kristna hem. Polisen har gripit nästan 130 personer som tros ha deltagit i attackerna. Oroligheterna har även spridit sig till närliggande områden.
Två kristna människor misstänks för hädelse mot Koranen. Detta är en allvarlig anklagelse i Pakistan. Maxstraffet för det är dödsstraff.
“Ibland missbrukas hädelselagar. Om två personer har ett personligt problem och en tillhör en minoritet, är det lätt att säga att han har hånat Gud”, beskriver Iiro Pankakoski, regional projektansvarig vid Missionssällskapet. Han har ett nära samarbete med Missionssällskapets samarbetspartner i Pakistan och Mellanöstern.
Enligt Pankakoski har anklagelser om hädelse använts till exempel för att tysta aktivister.
Utöver missbruket av lagarna är problemet att lagarna sätter kristna och muslimer i en ojämlik ställning.
“Det är därför våra biblar bränns, och det finns inga lika straff”, konstaterar biskop Azad Marshall från Raiwinds stift och Pakistans kyrka, rapporterar Church Times.
På meddelandetjänsten X (tidigare Twitter) förespråkar biskopen skapandet av en enhetlig lag mot förtal av alla skrifter och konsekvent tillämpning av lagar oavsett religion.
Religiös dialog mildrar konfrontation
Det finns cirka 2,5 miljoner kristna i Pakistan. Siffran kan låta stor om man jämför med Finlands befolkning. Men i Pakistans befolkning på 240 miljoner är kristna en minoritet på några få procent.
Kristendomen har kommit till Pakistan i flera vågor med missionärer.
”Kristendomen tilltalade de lägsta samhällsklasserna väldigt mycket: det kristna hoppet och det faktum att Jesus alltid står på de diskriminerades sida”, beskriver Iiro Pankakoski.
Idag är många kristna fortfarande bland de fattigaste i det pakistanska samhället. De utför lågavlönade jobb inom till exempel städning och jordbruk. Att förlora sitt hem och sin egendom är därför en stor förlust för dem.
– Bränningen av kyrkor och hem påverkar hela den kristna gemenskapen i den meningen att de är rädda och de undrar om de har en framtid i Pakistan, säger Pankakoski.
I Pakistan stöder Missionssällskapet bland annat hälsovård för kvinnor och funktionshindrade, skolgång för barn och unga samt kvinnors läskunnighet och livsstyrning. Samarbetspartner är stiftet Peshawar inom Pakistans kyrka.
Stiftet har kunnat fortsätta sitt arbete trots att det varit oroligheter i området. Enligt Iiro Pankakoski har stiftet satsat på religionsdialog och goda relationer mellan kristna och muslimer i ett tjugotal år. Utan detta arbete skulle situationen kunna bli värre.
Missionssällskapet stödjer också arbetet vid Christian Study Center, som syftar till att möjliggöra fredlig samexistens. Arbetet fokuserar på att minska religiös radikalism och stärka minoriteters rättigheter.
Missionssällskapets samarbetspartner i Pakistan ber om förbön för de kristna i landet, säkerhet och interreligiös harmoni.
Källor: BBC, Church Times och CNN
Text: Tarmo Ylhävuori