Missionssällskapets projektchef för fredsprojektet i Myanmar, Johannes Vierula, är bekymrad hur statskuppen påverkar landets framtid.
– Det värsta scenariot har redan länge varit att militären tar makten. Myanmar har tyvärr en dyster historia med militärdiktaturer. Det finns ett hot om en återgång till det förflutna: att landet stänger, mediernas utrymme begränsas, godtyckliga häktningar görs och oppositionen tystas ner, säger Vierula.
Tidigt på måndagsmorgonen finsk tid tog armén i Myanmar makten och häktade statskanslern Aung San Suu Kyi och flera ledargestalter för NLD-partiet. Armén har utlyst ett års undantagstillstånd i landet, och stämningen är orolig och spänd. Armén motiverar åtgärderna med att det skulle ha förekommit valfusk i samband med valen som hölls i november.
– Militären har beskyllt Aung San Suu Kyis NLD-parti för valfusk. Enligt dem har över 10 miljoner röster mixtrats med. Enligt anklagelserna finns det bland röstarna icke-existerande personer. Inga egentliga bevis för dessa anklagelser har mig veterligen påvisats. Det troliga är att valresultatet nu kontrolleras och att kommittén som ansvarar för valen förnyas. Kommittén har ur militärens synvinkel varit partisk och ovillig att undersöka beskyllningarna, säger Vierula.
Enligt Vierula belyser militärkuppen de spänningar som länge funnits under ytan.
– Det finns två maktcentra i Myanmar: Aung San Suu Kyi och armén. Mellan dessa har det pågått en maktkamp som nu har blivit synlig, analyserar Vierula.
Kuppen påverkar också fredsprocessen vars parter är etniska minoriteters beväpnade grupperingar och landets armé. I augusti 2020 framskred processen och parterna undertecknade det tredje nationella avtalet, som utgjorde grunden för fredsförhandlingarna. Sedan 2012 har Missionssällskapet stött fredsprocessen i samarbete med Euro Burma Office och med stöd från finska utrikesministeriet. Vi fick med många för fredsprojektet viktiga teman i det slutliga avtalet.
– Viktigast är att den nya regeringen som tillsätts förbinder sig att fortsätta med fredsförhandlingarna. Trots att det framförallt är maktkampen mellan Aung San Suu Kyi och de beväpnade styrkorna i Myanmar som ligger bakom militärkuppen är det centralt att den tredjedel av landets befolkning som består av etniska minoriteter är representerade då man diskuterar landets framtid.
Det finns soldater och vägbommar på gatorna i Yangon, bankerna har stängt, telefonförbindelserna bryts och nätet fungerar dåligt. Även de anställda vid Missionssällskapets samarbetskyrkor är oroliga. I morse berättade de för Missionssällskapets sakkunniga inom projektförvaltning, Katariina Väisänen, bosatt i Kambodja, om situationen.
– De anställda vid de lokala kyrkorna berättar att matpriserna har fördubblats i Yangon och att många fyller på sina förråd i panik. Torgen var i morse fulla med människor som var rädda för att maten skulle ta slut. Människorna lider på grund av coronan och många företag har gått omkull, och så kommer detta, säger Väisänen.
Missionssällskapet stöder lokala lutherska kyrkor i Myanmar, som arbetar för att förbättra utbildningen och försörjningen för de människor som bor i landets mest avlägsna trakter.