Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Sommarläger –en livsförändrande upplevelse för unga funktionshindrade 

Veronika Shutova och Anastasia Smirnova. Bild Kashdij-stiftelsen.

”Vi har inga solskenshistorier att berätta om barn som blivit botade. Men vi vill ge dessa barn och unga hopp, livsglädje och en bättre vardag. Vi arbetar för att de ska ha en möjlighet att förverkliga sina drömmar, få en utbildning och vara delaktiga i stället för att vara tvungna att leva mellan fyra väggar med datorn som enda kontakt med världen utanför.” 

Så här beskriver chefen för den ryska Kashdij-stiftelsen (på finska: Jokainen-säätiö), Veronika Shutova, stiftelsens verksamhet. Kashdij som grundades år 2014 arbetar för att förbättra livskvaliteten för svårt funktionshindrade barn och unga. 

Kashdij-stiftelsens årliga sommarläger ordnades för femte gången i augusti 2020. På grund av coronapandemin begränsades deltagarantalet till 60 och alla intresserade fick inte plats på lägret. Deltagarna i det två veckor långa lägret kom från olika delar av Ryssland, en ända från Sibirien. 

”Det var roligt att höra deltagarna berätta hur lägret förändrar deras liv. 18-åriga Ilnur deltog för första gången. Han sitter i rullstol och hade aldrig tidigare varit hemifrån utan sina föräldrar. På lägret fick han tillbringa tid med andra ungdomar och fick mod att ta kontakt med andra människor på ett helt nytt sätt”, säger Veronika. 

Veronika Shutova vill ordna möjligheter för de funktionshindrade och deras familjer att träffa varandra men också andra människor. I Ryssland är tillgängliga miljöer ännu ett avlägset mål och Veronika drömmer om en egen lägergård som passar alla.   

”Jag ser att förändringar är på gång i samhället. Man ser allt fler barn i rullstol, och folk är inte längre så rädda för funktionshindrade. Jag har lärt mig mycket av samarbetet med finländarna och är glad att jag kan arbeta för alla människors lika rättigheter och möjligheter.

Ungdomar på sommarläger. Bild Kashdij-stiftelsen.

Från isolering till frontfigur för stiftelsen

21-åriga Anastasia Smirnova kom med i Kashdijs verksamhet när hon var 16 år. Nu studerar hon psykologi i Sankt Petersburg och ansvarar för stiftelsens sociala medier.  

”Jag lider av spinal muskelatrofi och har varit tvungen att besöka sjukhuset regelbundet ett par gånger i året ända sedan jag var 12 år. Endast få funktionshindrade har möjlighet till universitetsstudier i Ryssland, men stödet från Kashdij ger mig chansen. Jag vill arbeta som utbildare och psykolog för förskolebarn”, säger Anastasia. 

”Det första lägret jag deltog i förändrade mitt liv. Före det besökte jag bara sjukhuset, resten av tiden tillbringade jag hemma, mestadels på mitt rum.

Anastasia fungerar som stiftelsens ansikte utåt och representerar Kashdij på olika evenemang, konferenser och seminarier. Hon arbetar med ett projekt på sociala medier där rörelsehindrade ungdomar berättar hur världen ser ut från rullstolsperspektiv. Projektet har fått mycket uppmärksamhet och många ungdomar har velat dela sina berättelser. 

”Jag drömmer om att det skulle vara lättare att röra sig på stan med rullstol och att rörelsehindrade människor inte skulle behöva strida med myndigheterna för att få tillgång till mediciner. Jag drömmer om en egen familj och om att kunna resa – och om att det en dag skulle uppfinnas ett mirakelvaccin som gör att samhället och människorna inte längre ser snett på funktionshindrade och undviker dem.” 

Kashdij-stiftelsen

Finska Missionssällskapet har stött Kashdij-stiftelsen ända sedan den grundades år 2014. Stödet avslutas år 2022. Förutom det ekonomiska stödet har Missionssällskapet bidragit med experthjälp särskilt för att utveckla stiftelsens medelanskaffning. Andrey och Christina Heikkilä har varit involverade i detta arbete.  

Under de senaste åren har Kashdij fått mycket synlighet och fått både ekonomiskt stöd från Ryssland och nya människor som deltar i verksamheten.  Av staten har stiftelsen fått adekvata utrymmen i Sankt Petersburg till sitt förfogande och den så kallade Presidentfonden tilldelade redan för andra gången medel för att arrangera ett sommarläger. Detta är ett viktigt erkännande för det arbete som stiftelsen gör. 

Stiftelsen har tre deltidsanställda och över 50 frivilliga. Över 200 personer får stöd varje år. Många är svårt funktionshindrade barn och ungdomar vars förväntade livstid är kort. 

Text: Christina Heikkilä och Kirsi Elo

 

Christina Heikkilä kommenterar årets lägerplaner: 

”Planeringen är i full gång. Det är högst sannolikt att lägret blir av eftersom det kunde ordnas ifjol då coronarestriktionerna var striktare än de nu gällande.” 

Lägret pågår i två veckor och Kashdij har möjlighet att ta emot cirka 60–70 ungdomar. 

Liksom ifjol ansöker man om statligt understöd från Presidentfonden. Kashdij-stiftelsen har också en insamlingssida på internet för privatpersoner. 

 

Artikeln har ingått i tidningen Mission, som är gratis och kan beställas här.