Ljuden sprids via kyrkans högtalare långt in på gården. Det dröjer en stund och sedan sjunker ljudnivån. Detta är i korthet vad workshopen handlar om.
En lördag i januari 2021 fylldes Imani kyrka med studeranden och frivilliga från församlingarna som ville lära sig hur ljudåtergivningen i kyrkan fungerar. Nyakato lutherska bibelinstitut ordnade en kurs där deltagarna fick bekanta sig med mixrar, mikrofoner och högtalare under professionell ledning.
Varje kör har sin egen anläggning
Musiklärare Hanna Martikainen och Martha Mushi, som är musikansvarig vid Mwanza stift, hade bjudit in tanzaniern Emmanuel Ndale som föreläsare till kursen. Han undervisar i musik vid Makumira universitet.
Musiken utgör en viktig del av den tanzaniska gudstjänsten. Körerna har ofta mikrofoner, syntetisatorer och bakgrundsinspelningar, och ljudåtergivningsanläggningar används mycket. Enligt Emmanuel Ndale har varje kör traditionellt sin egen anläggning, vilket gör helheten kaotisk. Dessutom används samma mikrofoner för att tala och sjunga.
Bristen på anläggningar är inte det största problemet – en del kyrkor sysslar nästan med kapprustning när det gäller teknik.
”Fast församlingarna skulle köpa bra anläggningar kan de flesta inte använda dem. Man tänker att det enda viktiga är ljudnivån”, sammanfattar Ndale utgångssituationen.
”Tidigare använde vi bara bondförnuft”
Med andra ord är avslutningsdagen för den tre dagar långa workshopen ett viktigt steg framåt. Imani Maro som deltog i kursen arbetar som rörmokare, men sköter kyrkans ljudteknik på frivillig basis.
”Jag visste något om placeringen av högtalare och om mixrar. Här lärde jag mig att göra jobbet på rätt sätt”, säger Maro.
Hur placeringen av högtalarna påverkar ljudet demonstrerades genom att be studerandena gå runt i kyrkan. De fick själva höra att musiken låter olika beroende på var högtalarna står.
Neema Mbise, som är färdig evangelist från Nyakato, berättar att hon inte visste något om ljudteknik före kursen.
”Tidigare använde jag bara bondförnuft. Nu kan jag justera ljudet så att församlingsborna inte får hörselskador. Jag har också för avsikt att lära vidare det jag fått lära mig”, säger Mbise.
Man behöver inte vrida volymen till max
Ljudnivån i kyrkan diskuteras regelbundet i Tanzania. Officiellt har kyrkan en decibelgräns som inte får överstigas. Om man använder ljudtekniken på rätt sätt låter musiken och talet bra utan att man behöver vrida volymen till max.
”Kursisternas förhandskunskaper och -färdigheter varierade. Några kunde göra justeringarna ditåt på gehör, men nu vet de också principerna för hur utrustningen fungerar. För många kom det som en överraskning att akustiken i kyrkor i princip alltid är dålig”, berättar Ndale och skrattar.
I januari 2022, ett år efter workshopen, säger stiftets musikansvariga Martha Mushi att effekterna fortfarande syns.
”Det finns behov för tilläggsutbildning, men åtminstone några församlingar som deltog i workshopen gick permanent inför en lägre ljudnivå och bättre ljudåtergivning”, säger Mushi.
Text och foto: Virve Rissanen