I början av år 2026 tar vi i bruk ett nytt servicekoncept baserad på temakorgar. Våra enskilda projekt runt om i världen har delats in i sex olika temakorgar. Våra utlandsanställda och experter i hemlandet placeras i korgarna utifrån vilket tema de huvudsakligen arbetar med. Även våra partnerorganisationers arbete kommer att synliggöras bättre inom respektive korg. I och med reformen kommer ni regelbundet att få mer mångsidigt material som gör det enklare att lyfta fram missionsarbetets innehåll.
Kyrkors arbete och tillväxt
Att dela det glada budskapet om Guds rike i ord och handling är kyrkornas och de kristnas livsuppgift, kallelse och glädje.
Missionssällskapet stöder sina partnerkyrkor i deras missionsuppgift och i strävan att växa, stärkas och fördjupas. En del partnerkyrkor växer, andra verkar under svåra förhållanden till exempel när det gäller religionsfriheten.
Med Missionssällskapets stöd utför kyrkorna ett mångsidigt församlings- och evangelisationsarbete, grundar nya försam-lingar och arbetar aktivt för att bygga ett rättvist samhälle.
Särskilt viktigt är det att stöda kristen fostran, eftersom den ger människor i alla åldrar möjlighet att växa i sin kristna tro och åta sig frivilligarbete. Frivilliga medarbetare är livsviktiga för kyrkor med knappa resurser. I många kyrkor utför de diakonalt arbete och bjuder in nya människor till församlingen.
Teologisk utbildning och ledarskap
Kristus har kallat oss alla att bygga Guds rike. För att kunna utföra detta uppdrag behöver kyrkorna medarbetare, ledare och organisatörer. Välfungerande kyrkor och församlingar har kunnig personal, andligt och teologiskt djup samt en vilja att påverka samhälleliga orättvisor.
Vi stöder teologisk utbildning, de utexaminerades första steg i arbetslivet och särskilt kvinnors möjlighet till arbete. Vi finansierar teologiska studier genom stipendier och stärker samarbetet mellan läroanstalter. Vi utvecklar kvaliteten på undervisningen så att studierna svarar mot dagens och det verkliga livets utmaningar.
Många kyrkor önskar stöd för att utveckla sitt ledarskap. Vi skräddarsyr stödet utifrån varje kyrkas unika situation och behov. Vi stöder utvecklingen av arbetet, personalledningen, ekonomin och förvaltningen. Målet är att kyrkorna ska bli goda arbetsgivare och att kontinuiteten bland medarbetarna tryggar församlingarnas livskraft. Vi stöder även kvinnors, ungdomars och funktionshindrades deltagande i beslutsfattandet och ledningen av kyrkorna.
Diakoni och välmående familjer
Ända från början har kyrkan haft ett samhälleligt uppdrag att arbeta sida vid sida med de svaga, lidande, fattiga, utslagna och förtryckta. Vi hjälper kyrkorna att hitta sitt eget sätt att bedriva diakoni och tjäna sin omgivning.
Tillsammans med kyrkor och församlingar erbjuder vi trygga miljöer för andlig tillväxt genom eftermiddagsklubbar och ungdomsarbete samt ger ekonomiskt och psykiskt stöd till familjer som drabbats av krig. Vi arbetar mot könsbaserat våld och stöder utsatta kvinnor och flickor bland annat genom att främja företagande.
Diakoniarbetet utförs ofta av frivilliga. Missionssällskapet stöder kyrkorna i uppgiften att utrusta sina församlingsmedlemmar för arbetet. Vi sammanför kyrkor så att de kan lära av varandras praktiska lösningar för diakoniarbetet. Vi uppmuntrar våra partnerkyrkor att göra sitt diakonala arbete tillgängligt för alla.
Barn och ungdomar
I utvecklingsländerna utgör barn och unga en stor andel av befolkningen. Otaliga barn lever under förhållanden där de saknar möjlighet till skolgång. Många måste arbeta för att bidra till familjens försörjning.
Vi stöder barns möjlighet att gå i skola, få undervisning av god kvalitet och lära sig bibelberättelser och sånger till exempel på teckenspråk eller sitt eget minoritetsspråk. Vi stöder skolor som drivs av kyrkor och arbetar särskilt för att flickor och barn med funktionsnedsättning ska kunna fortsätta skolgången. Vi erbjuder yrkesutbildning för ungdomar och stöder de ungas möjligheter att få jobb.
Vi samarbetar med kyrkor och organisationer för att barn ska få det stöd de behöver. Vi arbetar även för att förhindra barnäkten-skap och stärka kunnandet inom barnskydd.
Kriser och katastrofer
Gud har kallat oss kristna att bygga fred och vårda skapelsen. Vi förverkligar detta uppdrag genom fredsarbete, humanitärt bistånd och klimatarbete. Dessa ingår i ett helhetsinriktat missionsarbete där Guds kärlek förmedlas i ord och handling.
Många av våra partnerkyrkor verkar mitt i krig och konflikter. Krisernas följder drabbar särskilt barn, ungdomar, kvinnor och diskriminerade grupper. Vi arbetar för att dessa gruppers röster ska bli hörda och de ska få delta i freds- och försoningsarbetet. Vi sammanför kyrkor, andra religiösa aktörer och organisationer så att en hållbar fred kan åstadkommas.
Vi arbetar i områden där livsmiljön ständigt förändras till det sämre. Människor behöver verktyg för att anpassa sig till extrema väder-förhållanden. Tillsammans med våra partner förbättrar vi vatten-försörjningen, planterar erosionståliga träd och utbildar människor om anpassningen till en föränderlig miljö. Vi ger humanitärt stöd till människor som drabbats av naturkatastrofer och konflikter.
Allmänt stöd där behovet är störst
Finska Missionssällskapet vittnar om Guds kärlek i ord och handling och bedriver ett helhetsinriktat missions-arbete på tre kontinenter. Vi arbetar tillsammans med tiotals partnerkyrkor och medborgarorganisationer.
Temakorgen Allmänt stöd omfattar allt detta arbete. Stödet styrs dit där det ännu saknas stöd i de andra temakorgarna.
Vi använder stödet där hjälpen behövs som mest. Världen förändras snabbt och ofta ändras behoven lika hastigt. Vi svarar smidigt på våra partners önskemål. Vi lyssnar noga till de lokala behoven och anpassar vår verksamhet utgående från dem.
Frågor och svar
Kan en församling stöda flera temakorgar?
Ja, det går bra. Om församlingen vill ha mera bredd på sitt stöd till Missionssällskapet kan understödet riktas till flera korgar. Då får församlingen också mer information och material för sin verksamhet.
Vilka missionärer hör till vilken korg?
I varje temakorg ingår förutom enskilda projekt relaterade till temat även anställda i både utlandet och hemlandet. De anställda placeras i korgarna enligt det tema som de i huvudsak arbetar med.
Vem gör församlingsbesök?
Besöken görs av de missionärer som arbetar med frågorna i respektive temakorg samt av Finska Missionssällskapets anställda i hemlandet.
Om er församling vill ha besök kan ni kontakta oss på info@finskamissionssallskapet.fi
När uppdateras församlingarnas understödsavtal?
Temakorgarna tas i bruk när den nya projektperioden inleds år 2026. Under hösten 2025 kontaktar vi alla församlingar för att påbörja uppdateringen av avtalen. Vi börjar med de avtal som är mest brådskande.
Ta kontakt om det finns frågor
Marika Björkgren-Thylin: allmänna frågor angående temakorgarna
Britt-Helen Lindman: just er församlings understödsavtal
fornamn.efternamn@finskamissionssallskapet.fi