Missionssällskapet stöder utbildning av medarbetare och frivilliga i Dessie synod, Etiopien, där hundratals personer väntar på att bli döpta. Befolkningen i området har lidit av utdragna konflikter de senaste åren.
”I utbildningarna ingår mycket bibelundervisning. Eftersom kristendomen är en minoritetsreligion i området är det särskilt viktigt att de kristna känner till grunden för sin egen tro och kan berätta om den”, säger Kristiina Ojala, tidigare chef för landskontoret i Etiopien.
Många av kyrkans frivilliga arbetar som missionärer i sin närmiljö. Deras iver att förkunna evangeliet för andra har burit frukt. I fjol öppnade kyrkan nio nya uppsökande församlingar, var och en med 25–50 medlemmar. Över 100 vuxna döptes och blev medlemmar i kyrkan och mer än dubbelt så många deltar i dopundervisningen och väntar just nu på dop.
Farligt att bli kristen – be för beskydd
Majoriteten av de nya församlingsmedlemmarna är muslimer som har konverterat till kristendom. Även om kristna och muslimer i Etiopien traditionellt har levt sida vid sida, fridfullt och med respekt för varandra, är det ändå farligt för muslimer att bli kristna. En person som konverterat kan överges av sin familj, befinna sig i livsfara och vara tvungen att leva gömd resten av sitt liv.
”Låt oss be om välsignelse och beskydd för de nya församlingsmedlemmarna, pastorerna och medarbetarna i Dessie synod!”, säger Kristiina Ojala.
Utbildning av medarbetare
– en viktig del av nutida mission
Den evangelisk-lutherska kyrkan i Tanzania är med sina ungefär åtta miljoner medlemmar världens näst största lutherska kyrka. Enligt Lutherska världsförbundets statistik är det bara Mekane Yesus-kyrkan i Etiopien som går före. Varför behöver så stora kyrkor finländarnas stöd?
För det första lider de stora, växande kyrkorna av brist på arbetskraft. I Etiopien och Tanzania växer kyrkorna snabbare än antalet utbildade medarbetare och kyrkorna lider av prästbrist. Och eftersom utbildningen är dyr, men kyrkorna extremt fattiga, är det viktigt att kyrkorna i olika länder stöder varandra.
En annan anledning till att stöda just teologisk utbildning är uppgången av vilseledande teologier i Afrika – och runt om i världen. Det är inget fel med de nykarismatiska kyrkorna i sig, men vissa av dem är förknippade med problematisk maktutövning. Om kyrkan föds ur ledarens egen andliga vision är det typiskt att ledaren formulerar teologin själv.
”I Tanzania oroar sig den lutherska kyrkan för att medlemmarna ska glida in i de nykarismatiska kyrkorna, men framför allt för att människornas tro kan exploateras i vissa kyrkor”, säger Lotta Gammelin, anställd vid Missionssällskapet. Gammelin har disputerat om den neokarismatiska rörelsen i Tanzania.
Den tredje anledningen är att teologin utvecklas i växelverkan med andra kyrkor och länder. De studerande har nytta av att ha lärare från många olika kulturer. I Tanzania uppger största delen av befolkningen att de antingen är kristna eller muslimer, men att gamla sedvänjor ändå lever under ytan.
Om man är sjuk kan man förutom att uppsöka läkare även söka sig till en traditionell helare. Tro på förbannelser och rädsla för häxeri skapar ångest på individnivå och bromsar samhällsutvecklingen. En sådan kontext förstås bäst av en tanzanisk lärare, men med tanke på teologins utveckling är det också nyttigt att få in andra perspektiv.
Globalt stöd till teologisk utbildning
Missionssällskapet strävar efter att förbättra kvaliteten på teologisk utbildning i Afrika, Asien och Latinamerika. Missionssällskapet stöder i samarbete med Lutherska världsförbundet också enskilda studerande genom sitt stipendiatprogram. Många av de nuvarande kyrkliga ledarna har fått stöd för sin utbildning av Missionssällskapet. Så här nådde hjälpen fram förra året:
Asien
- Stöd till Luther-seminariet i Thailand, där Anja Markkanen ordnade en pilotkurs i diakonal teologi år 2023.
- Stöd till Ebenezers teologiska seminarium i Nepal.
- Stöd till det lutherska seminariet i Hsinchu, Taiwan
Afrika
- Stöd till speciellt kvinnliga studerande vid Mekane Yesus-kyrkans seminarium, Etiopien Under åren 2020–2023 har 64 kvinnliga teologer tagit examen.
- Stöd till den teologiska utbildningen vid Nyakato lutherska bibelinstitut i Tanzania. Kari-Antti Kitunen arbetade som lärare vid institutet år 2023. De utexaminerade får anställning i den lutherska kyrkans församlingar.
- Stöd till teologiska utbildningen vid bibelskolan i Shangalala, Angola. Missionssällskapet finansierar också den teologiska utbildningen som ordnas av sammanslutningen för lutherska kyrkor i södra Afrika, LUCSA.
Latinamerika
- Missionssällskapet stöder församlingsmedlemmarnas kristna fostran i Bolivia, Venezuela och Colombia bland annat med hjälp av bibelcirklar. Den lutherska identiteten stöds genom teologisk undervisning. Missionssällskapet stöder även Lutherska världsförbundets stipendieprogram och ledarskapsutbildning i länderna.