“I vårt förråd finns hirs för ungefär en månad. Sedan har vi inget att äta”, säger Samba Ndour, som bor tillsammans med sin fru Helen Ndenje Diagne och deras tre små barn i byn Mbettite i länet Diarrere, ett område som drabbats hårt av torkan i Senegal.
Familjen försörjer sig genom odling av hirs, jordnötter, bönor samt bissap (en sorts hibiscus). Därtill har familjen tre getter, två åsnor, hönor och grisar samt ett par kultingar. Normalt klarar sig familjen utan större problem, men de senaste åren har skörden minskat och nästan varit obefintlig på grund av de uteblivna regnen. Det finns inget bevattningssystem i byn.
Familjen är ändå hoppfull. Byns ledare; imamen, församlingens ledare för kristen fostran och byledaren, har utvärderat situationen tillsammans och inkluderat familjen i hjälpinsatserna. Senegals lutherska kyrka förmedlar nödhjälp till de familjer som har det svårast. Kyrkans team för nödhjälp har nyligen besökt de nödställda för att undersöka hurudan hjälp familjerna behöver. Förutom livsmedel behövs utsäde. Samba Ndour önskar sig också mikrolån.
Samba Ndour hoppas att det skulle börja regna senast i juni och att man kunde börja skörda i oktober-november. Till dess är familjen beroende av nödhjälp, i likhet med många andra senegalesiska familjer. Den mest kritiska tiden är september-oktober före skördarna.
”Men ifall vi inte får tillräckligt med regn väntar en katastrof”, säger Finska Missionssällskapets koordinator för utvecklingssamarbete, Tiina Tuominen.
Kyrkan får hjälp från grannländerna
Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO hotas 850 000 människor av torka i Senegal. Skördarna har bara varit en fjärdedel av det normala. På vissa områden har skörden helt förstörts.
”Jag träffade en familj, som inte fått någon skörd och inte hade någon mat i förrådet”, säger pastor Pierre Thiam, som nyligen besökt det torkdrabbade området. Thiam leder den senegalesiska kyrkans utvecklings- och katastrofarbete.
Av Senegals 12 miljoner invånare är 95 procent muslimer. Den lilla lutherska kyrkan har bara kapacitet för att hjälpa en liten del av matkrisens offer. Hjälpen når alla oavsett religion. Kyrkan delar ut nödhjälp i området Fatick i landets centrala delar, där kyrkan verkar sedan tidigare. Enligt Thiam bor det 20 000 människor i området, varav hälften är i behov av hjälp.
”Vi skulle inte ha klarat oss ensamma i krisen, men vi fick hjälp från vårt grannland Mauretanien, där Lutherska världsförbundet verkar. Senegal inkluderades som en del av deras nödhjälpsprogram. Vi lärde oss samtidigt hur vi kan förbereda oss på katastrofer i fortsättningen.”
Pierre Thiam har, i likhet med många senegaleser, stora förväntningar på Senegals nya president och regering, som tillträdde i början av april.
”Presidenten har redan sänkt priset på baslivsmedel, som ris, socker och olja, precis som han lovade i sin kampanj”.
Krisen hotar 16 miljoner
16 miljoner människor hotas av torka i Sahel-området i Västafrika. Situationen förvärras av de höjda spannmålspriserna, fattigdomen, ökenspridningen och befolkningsrörelserna.
I byn Kierros Diourup noteras prisökningarna i torghandeln. Hirspriset har stigit det senaste året – en liter hirs kostade för ett år sedan 160 västafrikanska franc och nu 225 franc. Också priset på majs och nötter har stigit, trots att det noteras en mindre ökning i jämförelse med Senegals viktigaste gröda, hirsen.
Senegal har upplevt sju år med rikliga regn. En del klimatexperter uppskattar att förra årets torka i värsta fall bara är början på en torrperiod som kan tänkas fortsätta flera år i Västafrika.
Finska Missionssällskapet har gett 100 000 euro i nödhjälp till torkans offer i Senegal. Senegals lutherska kyrka sköter om utdelningen av mathjälpen. Sällskapet har också beviljat 150 000 euro i nödhjälp till Lutherska världsförbundets landsprogram i Mauretanien.
- Donationer till katastroffonden kan göras genom en inbetalning till IBAN: FI38 8000 1400 1611 30, BIC: DABAFIHH, skriv HJÄLP i meddelanderutan.
- Ge en gåva på nätet
Text och foto: Sari Lehtelä