En liten församling kan göra stor skillnad. Det vet Pich Chantrea, 22 år, som har vuxit upp på den fattiga landsbygden i Kambodja.
Pich Chantrea blir ivrig när han förklarar vad den kristna tron betyder för honom. Vi sitter i samlingsrummet vid kyrkans elevhem i Kambodjas huvudstad Phnom Penh.
”Jag kommer från en fattig familj på landsbygden. Jag kände ofta hopplöshet när jag funderade på framtiden i min by. Jag såg inga intressanta möjligheter, bara jordbruksarbete.”
I 17-års åldern kom Chantrea i kontakt med kyrkan genom engelskaundervisningen som erbjöds i hans by.
”Till en början fokuserade jag bara på engelskan, men började så småningom intressera mig för den kristna tron. Jag började samtidigt be om framtidshopp och en god framtid.”
Studierna gav nytt hopp
Chantrea lärde känna en av kyrkans präster och fick hjälp med att ansöka om ett studiestipendium och en plats vid elevhemmet i Phnom Penh.
”Jag insåg att jag kunde studera till läkare. Det här fyllde mitt hjärta med hopp.”
Chantrea deltar ofta i andakterna som ordnas vid elevhemmet i Phnom Penh.
”Jag delar med mig av det jag lärt mig till mina studiekamrater på universitetet och till andra unga här vid elevhemmet. Jag vill att flera ska få lära känna Guds kärlek genom Jesus Kristus.”
Chantrea har funnit styrka och trygghet i sin tro.
”Jag vet att Gud är god. Han tar hand om oss. När jag känner mig svag ber jag till Gud om styrka. Tron har förändrat mitt liv.”
Hjälper i hemförsamlingen
Chantrea har studerat medicin i tre år och hjälper till med byutvecklingen i sin hemförsamling i byn Krus, ett par timmas bussresa från huvudstaden Phnom Penh. I framtiden vill han hjälpa dem som inte har tillgång till hälsovårdstjänster.
”Jag reser hem varannan helg för att hjälpa till med att utveckla de ungas färdigheter i Kampong Chhnang. Vi lär jordbrukarna att odla bättre och undervisar i hygien och hälsolära.”
Kambodja är ett av världens fattigaste länder. Landet återhämtar sig fortfarande från de röda khmerernas skräckvälde 1975-79 och många människors liv skuggas fortfarande av folkmordet. Församlingarna stöder människorna i deras vardag genom att satsa på diakoniarbete och utvecklingsprojekt.
Chantrea vill också vara med och förändra samhället och kämpa mot orsakerna till fattigdomen i Kambodja.
”Jag har börjat studera internationella relationer vid sidan av medicinstudierna. Som politiker vill jag lobba för de fattigas rättigheter. Min dröm är att Kambodja skulle kunna vara ett gott ställe för alla att leva”.
Kvällsandakter vid elevhemmet
Det är kväll och solen har gått ner. Fläktarna har tystnat i elevhemmets samlingssal, som hastigt fylls av studenter. De stämmer sina gitarrer, delar ut sångblad, hälsa glatt på varandra.
Dörrarna står öppna mot gatan och kvällsandakten börjar med rytmiska trumslag. Några ungdomar stannar till utanför, lutar sig mot sina cyklar, tittar nyfiket in och lyssnar till lovsången.
Jag tror, att Guds nåd är till för alla
Det kristna budskapet började spridas för två tusen år sedan på den första pingsten, kyrkans födelsedag. Kyrkans arbete fortsätter än idag, tack vare att människor som Chantrea delar med sig av det goda som de själva fått uppleva. Kambodjas evangelisk-lutherska kyrka har 151 medlemmar och två församlingar som verkar i landets huvudstad Phnom Penh och i byn Krus. Kyrkan förmedlar hopp och är en viktig resurs i samhället.
Delta i insamlingen:
www.finskamissionssällskapet.fi/jagtror