I Pateka, som drabbades hårt i jordbävningen i norra Pakistan den 8 oktober 2005, har tvåhundra elever suttit i tältskola fram till denna dag. Nu två år senare reser sig en ny jordbävningssäker skola för flickor och pojkar i bergsbygden med hjälp från Finland.
Enligt FN dog åtminstone 17 000 skolelever och 900 lärare den katastrofala morgonen. Dödssiffran är hög, eftersom barnen just hade börjat sin skoldag då jordbävningen inträffade. På ett område, som är lika stort som Belgien, förstördes åtta tusen av elva tusen skolor. Nu behöver närmare en miljon skolelever hjälp med sin skolgång. De flesta av barnen sitter fortfarande i tält. Det gäller inte bara att få dem till skolan, de behöver också hjälp med att behandla de fruktansvärda händelser de har varit med om.
I katastrofen omkom allt som allt över 75 000 personer och över tre miljoner blev hemlösa.
Katastrofarbete kräver tålamod
Peshawar stift inom Pakistans kyrka har satsat speciellt på sex små byar på uppe i bergen på Pateka område, söder om den totalförstörda staden Balakot. Byarnas 1275 familjer fick knappast någon annan hjälp efter katastrofen än den som kom från kyrkan. Den omedelbara hjälpen gällde sjukvård, tält, mat och kläder.
”Katstrofarbetet är verksamhet på lång sikt”, säger Katri Leino-Nzau, utvecklingskoordinator vid Finska Missionssällskapet. ”Hjälp behövs långt efter att biståndsarbetarna har försvunnit. Då måste de lokala krafterna ta vid. Pateka är ett exempel på gott samarbete mellan kyrkan och de lokala muslimska myndigheterna. ”
Finska Missionssällskapet har planerat noga hur de pengar, som finländarna samlade in till sällskapets katastroffond, skall användas på ett meningsfullt sätt.
”Vi har nu beviljat 86 000 euro från det som ännu finns kvar av katastrofmedlen till vår samarbetspartner, Peshawar stift. Kyrkan bygger en skola uppe i bergen. Pengarna kommer till god användning och gagnar området på många sätt i framtiden.”
Samskola på bergssluttningen
Tidigare fanns det tre skolor i Pateka, två för pojkar, en för flickor. Alla tre rasade nere i dalen. Den nya skolan byggs uppe i bergen, närmare barnens hem. En byhövding har donerat tomten och kyrkan har samarbetat med ingenjörer som vet hur jordbävningsresistenta hus skall byggas.
Det revolutionerande är att skolan blir en samskola fram till tionde klass. Jordbävningen och tältlivet har på många sätt förändrat det konservativa muslimska samhället och brutit ned gamla segregationstraditioner mellan män och kvinnor. Många änkor har fått tackla både jordbruk och kommers och folk har blivit vana att se att kvinnor fungerar ute i samhället. Många flickor, som aldrig gått i skola har börjat utbilda sig efter jordbävningen.
Nu är tiden mogen också för samskolor. Tältskolorna underlättade övergången till gemensam undervisning. Detta ger flickorna möjlighet att fortsätta i en god skola också efter avslutat lågstadium och senare fortbilda sig. Norra Pakistan behöver att stort antal professionella män och kvinnor för att ersätta dem som fick sätta livet till.
Ann-Christine Marttinen