Finska Missionssällskapet utmanar alla som arbetar i utvecklingsländer att starta nya projekt som förbättrar flickors och kvinnors ställning.
Finska Missionssällskapet deltar i projektet 100 jämställdhetsgärningar, som ingår i programmet för Finlands självständighets hundraårsjubileum och består av nya, konkreta gärningar för att främja jämställdheten och förbättra särskilt kvinnornas synlighet.
År 2017 inleder Finska Missionssällskapet ett pilotprojekt i Tanzania för att unga kvinnor som riskerar utslagning och arbetar som prostituerade ska få en chans att göra sina röster hörda och förändra sina liv. På lång sikt förbättrar utvecklingsprojektet de unga kvinnornas livskvalitet och minskar deras rädslor. De unga kvinnorna får uppskattning och uppskattar också sig själva.
Varför detta projekt år 2017?
– I nästan 160 år har Finska Missionssällskapet arbetat med de mest sårbara samhällsgrupperna. Vi vet att särskilt flickor och kvinnor som lever i fattigdom behöver en möjlighet att utbilda sig och hitta ett arbete. Annars är risken stor att de blir utnyttjade. Med hjälp av det här projektet vill vi utveckla metoder för att hjälpa de kvinnor och flickor som marginaliserats i samhället att ta makten över sin situation, säger Rolf Steffansson, direktör för utrikesarbetet vid Finska Missionssällskapet.
Hur kommer Finska Missionssällskapet i fortsättningen att arbeta för flickors och kvinnors rättigheter i utvecklingsländerna?
– Genom att utbilda kvinnorna, hjälpa dem hitta ett arbete och se till att de också uppnår en ställning där de kan påverka sitt eget och andra kvinnors liv. Vi vill också engagera männen i arbetet mot diskrimineringen av kvinnor, betonar Rolf Steffansson.
Mikrolån för unga kvinnor
Det nya projektet för att förebygga utslagning minskar risken för att unga kvinnor och flickor prostituerar sig genom att visa dem andra möjligheter att försörja sig. Kvinnor som redan försörjer sig på prostitution får hjälp med att skaffa sig en utbildning och på så sätt andra inkomstkällor.
Pilotskedet genomförs i Morogoro, en universitetsstad i Tanzania. Särskilt på campusområdena är risken stor att bli sexuellt utnyttjad. Både studenter och lärare använder avsiktligt sex som handelsvara.
I projektet bekantar sig statliga tjänstemän, högstadierektorer och stiftets pastorer med de unga kvinnornas situation. Ledarna bland de prostituerade utbildas för att i sin tur kunna utbilda grupper. Grupper bildas för att utbilda de unga kvinnorna i företagande och hur man ansöker om mikrolån.
Många flickor lever i missuppfattningen att de måste ha sex med läraren för att få bra betyg på ett prov. Det här tänkesättet försöker projektet påverka.
Finska Missionssällskapet samarbetar med över hundra kyrkor och organisationer i 30 länder, och har arbetat bland flickor och kvinnor i nästan 160 år. De första finländska missionärerna visade genom eget exempel hur kvinnor kan arbeta som läkare och lärare. I dag utbildar Missionssällskapet sina lokala samarbetspartner för lednings- och expertuppdrag.
Finska Missionssällskapet deltog i startevenemanget för projektet 100 jämställdhetsgärningar 16.12 kl. 14–16 i festsalen i Helsingfors stadshus.