I många år redan har Namibia lidit av svår torka. I år har uteblivna regn orsakat en landsomfattande brist på mat. Finska Missionssällskapet har beviljat 20 000 euro från sin katastroffond till den lutherska kyrkan i Namibia. Dessutom erbjuder Missionssällskapet utbildning i hur man klarar av klimatförändringarna och förbereder sig för katastrofer.
Tack vare den hjälp Missionssällskapet erbjuder kan cirka 100 hushåll, runt 700 människor, skaffa mat och andra förnödenheter samt frön för nästa sådd. Hjälpen riktas speciellt till kvinnor och familjer med funktionshindrade familjemedlemmar.
Det undantagstillstånd som Namibias president utlyste i maj har förlängts till mars 2020. Torkan har bland annat dödat mycket boskap.
– Förändringen syns tydligt. Boskapshjordarna har försvunnit eller minskat i storlek, när människor har tvingats sälja eller slakta boskap eller också är det torkan som skördat sina offer. Åt boskapen ger man gräs och när det är slut ger man en blandning av krossade löv eller till och med paff om det inte finns något annat, berättar Sakari Löytty från Namibia.
– I norr har det nu kommit tidiga regn och naturen grönskar lite, så där är det kanske möjligt att börja så åkrarna i december. I Windhoek, där vi är nu, har det inte regnat ännu.
Förutom det ekonomiska stödet ordnar Missionssällskapet åt kyrkan utbildning i hur man kan tackla klimatförändringarna och katastrofer. Missionssällskapet har i år sammanställt ett utbildningspaket som omfattar allmän information om klimatförändringarna samt enkla verktyg och metoder som hjälper människor att bättre klara klimatförändringarnas konsekvenser och följderna av olika katastrofer. Utbildning har redan ordnats i Zimbabwe och Mekongområdet och det är tänkt att utgöra en del av samarbetet med alla samarbetspartner.
Stöd katastroffonden
Torkan i Namibia sägs vara den värsta på 38 år. Enligt Jordbruks-
ministeriet har 60 000 nötdjur dött mellan oktober 2018 och juli
2019. Foto: Sakari Löytty