Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Den lutherska kyrkan i Nepal fick nya utrymmen

Santalerna firar gudstjänst i kyrksalen. Foto: Joanna Lindén-Montes
Santalerna firar gudstjänst i kyrksalen. Foto: Joanna Lindén-Montes

Nepals evangeliska lutherska kyrka invigde sina nya utrymmen i Martin Luther-huset den 24 januari 2013. Arbetet med kyrkans tillbyggnad i Laxmipur, sydöstra Nepal, inleddes 2011. Själva kyrksalen togs i bruk redan för några år sedan. Nu invigdes den andra våningen som Finska Missionssällskapet varit med om att finansiera.

Cirka 200 personer hade samlats till festligheterna under färggranna tältdukar som spänts ut på gårdsplanen.

Kari Salonen, chef för Finska Missionssällskapets kyrkliga arbete, framförde i invigningstalet vikten av att kyrkan är ett bönens och kärlekens hus och att evangeliet är till för alla. För unga och gamla – för alla folkgrupper.

I Martin Luther-huset  finns kyrkans kansli, två samlingssalar, tre gästrum, sanitära utrymmen och ett litet kök. I samma våning finns också kansliutrymmen för två medborgarorganisationer som utför byutvecklingsarbete i området. Nu har kyrkan möjlighet att ordna läger och kurser.

Praktikanter från Finland ordnade ungdomsläger

Ett fem dagar långt ungdomsläger med cirka 35 deltagare avslutades i och med invigningsfesten. Finska Missionssällskapets praktikanter Sannamari och Olli Siiskonen hade planerat och genomfört programmet och kunde konstatera att utrymmena fungerade fint.

Den evangelisk-lutherska kyrkan i Nepal grundades så tidigt som år 1943 bland santalfolket i Morangdistriktet i sydöstra Nepal. Då var landet fortfarande stängt för omvärlden. På den indiska sidan hade en luthersk kyrka grundats betydligt tidigare för arbete bland santalfolket, som alltså bor på båda sidorna av gränsen. 

Den lutherska kyrkan i norra Inden är ett resultat av den norska och danska Santalmissionen. Tack vare dess verksamhet nådde evangeliet också det nepalesiska santalfolket. För tillfället har den lutherska kyrkan i Morang cirka tusen medlemmar. Söndagsskolbarnen är cirka hundra till antalet och flera av dem kommer från icke-kristna hem.

Text: Maria Westerling, Finska Missionssällskapets missionär i Nepal

Finska Missionssällskapets praktikanter Olli och Sannamari Siiskonen framför en sång på santali tillsammans med några av församlingens ungdomar. Foto: Maria Westerling
Finska Missionssällskapets praktikanter Olli och Sannamari Siiskonen framför en sång på santali tillsammans med några av församlingens ungdomar. Foto: Maria Westerling