Klimatförändringen utmanar nepalesiska samhällen. Torkan drabbar hårdare och uppvärmningen gör att nya insektsarter tar över.
Kalpana Pariyar, 43, bor i byn Jagiri Gau i distriktet Dhading i Nepal. Det speciella med byn är att den består helt av daliter, dvs människor som står allra lägst i den nepalesiska kasthierarkin och därmed ofta mycket diskriminerade.
Pariyars familj försörjer sig genom att odla potatis, lök, hirs och senapsfrön. Vattenförsörjningen orsakar däremot problem: det är så stor brist på vatten i byn att endast ett fåtal kan odla.
Pariyar anslöt sig till en medborgargrupp, som grundats år 2014 och upprätthålls av den lokala Sahas-organisationen i samarbete med Finska Missionssällskapet. Tack vare understödet har man byggt ett nytt vattenförsörjningssystem, som underlättar tillgången till dricksvatten.
Utbildning i praktiska färdigheter och jämställdhet
Pariyar har förutom vattenbristen också märkt av andra problem orsakade av klimatförändringarna.
”Det finns numera nya insekter som förstör odlingarna. Vi har fått undervisning om hur vi kan tillverka ekologiska insektbekämpningsmedel”, säger Pariyar.
Hon berättar att det hemgjorda men fungerande bekämpningsmedlet består av bl a örter, chili, citron och urin från bufflar.
I gruppen har byborna lärt sig att spara. Tack vare de nya intäkterna har man kunnat förbättra utkomsten i den fattiga byn genom att t ex skaffa getter. Kalpana Pariyar berättar att hon som medlem i dalitgruppen också fått utbildning i jordbruk.
”Jag är tacksam för utbildningen och det nya vattenförsörjningssystemet. Tidigare var vi tvungna att hämta dricksvatten från floden långt borta”, säger Pariyar. Hon berättar också hur kvinnornas ställning i samhället förbättrats tack vare gruppen. Nu har de större självförtroende.
”Nuförtiden hjälper min make mig ofta med matlagningen”, berättar Pariyar stolt.
Text och bild: Mimosa Hedberg, Missionssällskapets informatör i Nepal
Läs mera om Utjämningskampanjen här.
Läs mer om Miljöbankens arbete här.