Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Miljöbanken

U-ländernas fattiga lider mest av klimatförändringarna. Stöd rättvist miljöarbete!

Det är inte rättvist att de människor som drabbas mest av klimatförändringarna är de som bidragit minst till att de uppkommit. Vi hjälper lokala samhällen att anpassa sig till klimatförändringarna. Kom med och stöd vårt arbete för klimaträttvisa!

Ge en gåva

Stöd dem som drabbas av klimatförändringarna – ge en gåva till Miljöbanken

Konsekvenserna av klimatförändringarna märks redan – de är inte mera ett avlägset hot någonstans. Torka och extrema väderförhållanden gör det svårare för människor att skaffa sig en utkomst, odla mat och få tag i vatten. Miljöbanken erbjuder möjlighet att stöda Finska Missionssällskapets miljöarbete och klimaträttvisa.

Då torka och översvämningar blir vanligare i Nepal, förstörs skördar och det blir brist på mat. Traditionella odlingsväxter klarar inte av extrema väderförhållanden och familjernas utkomstmöjligheter försämras. Det är de fattiga som lider mest. Barnens skolgång avbryts ofta, eftersom de behöver hjälpa till med att försörja familjen.

Finska Missionssällskapets miljöbank hjälper de mest utsatta att klara av de utmaningar som klimatförändringarna orsakar. Miljöbanken stöder byggande av bevattningssystem, brunnar, växthus och odlingstunnlar, som gör det möjligt att odla trots extrema väderförhållanden. Familjer får hjälp med att ta i bruk odlingsväxter som ger bättre skördar. Miljöbanken stöder också plantering av träd som tar upp koldioxid ur luften, hindrar erosion och jordskred samt ger inkomster.

Trädplantering

Trädplantering har en nyckelroll i arbetet för att bromsa klimatförändringarna. Trädplantering behövs på områden där öknen hotar ta över. Träden erbjuder skydd, mat och utkomstmöjligheter. Dessutom skyddar och gödslar de jordmånen naturligt. I ett större perspektiv binder träd effektivt koldioxid ur atmosfären, så trädplantering är på många sätt viktig i kampen mot klimatförändringarna.

Miljöbanken beskostar bl.a. arbetet i Kishapu i Tanzania:

Hållbart, samhällsbaserat miljöarbete

Samhällsbaserat miljöarbete omfattar praktiska lösningar, som byggande av bevattningssystem och användning av hållbara jordbruksmetoder. Dessutom ingår miljöfostran om avfallshantering, återanvändning och hållbara matlagnings- och odlingsmetoder.

Ge en gåva till Miljöbanken

Du kan stöda arbetet för hållbar utveckling och en bättre miljö genom att donera till Finska Missionssällskapets Miljöbank. Du kan bli månadsgivare eller göra en engångsdonation för att stöda arbetet mot klimatförändringarna. Utjämningen 2019 stöder också arbetet mot klimatförändringarna. Läs mer om Utjämningen. 

Bli månadsgivare

Du kan också stöda Miljöbanken med en engångsdonation. Så här kan du hjälpa:

18
Plantering av tre träd
32
Rent vatten åt en familj
85
Utbildning om hållbara jordbruksmetoder

Goda resultat 

Finska Missionssällskapet och lokala samarbetspartner såg till att…

  • 9 763‬ hushåll fick hjälp med att förbättra tillgången på mat.
  • 7 371‬ hushåll fick åtminstone en ny och bestående näringskälla.
  • 9 378‬ småbrukare erhöll direkt stöd som gynnade totalt ‭57 073‬ familjemedlemmar.
  • 9 112‬ hushåll hade möjlighet att ta ibruk miljövänligare odlingsmetoder.

Siffrorna baserar sig på det arbete som år 2018 gjordes för en hållbar utveckling i Tanzania, Etiopien, Nepal, Kambodja, Zimbabwe och Bolivia.