Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Miljöbanken

Konsekvenserna av klimatförändringen märks redan – de är inte mera ett avlägset hot någonstans.

Afrika och södra Asien lider mest av klimatförändringen, trots att de bidragit minst till att den uppkommit. Extrema väderförhållanden försvårar jordbruket och gör det svårt för människor att överleva.

Ge en gåva

Stöd dem som drabbas av klimatförändringen – ge en gåva till Miljöbanken

Konsekvenserna av klimatförändringen märks redan – de är inte mera ett avlägset hot någonstans. Torka och extrema väderförhållanden gör det svårare för människor att skaffa sig en utkomst, odla mat och få tag i vatten. Miljöbanken erbjuder möjlighet att stöda Finska Missionssällskapets miljöarbete och klimaträttvisa.

Klimatförändringen ökar fattigdomen och hungersnöden

Redan nu lider de människor som bor i utvecklingsländerna på grund av klimatkrisen. Om inget görs kan uppskattningsvis 43 miljoner människor enbart i Afrika hamna under fattigdomsgränsen inom några år. Redan nu lider 800 miljoner människor i världen av hunger.

Se en video som visar hur kambodjanska Rececca och hennes familj drabbas av klimatförändringen. Denna video gjordes för kampanjen De vackraste julsångerna 2022, men hjälp behövs ännu.

Klimatförändringen drabbar främst de allra fattigaste människorna. Kvinnor och barn får det sämre, eftersom de behövs för att familjen och boskapen ska klara sig. Barnens skolgång kan avbrytas, då även de behövs i hushållsarbetet.

Missionssällskapet hjälper dem som drabbats av konsekvenserna av klimatförändringen

Tack vare Missionssällskapets Miljöbank kan vi förbättra:

  • tillgången till rent vatten
  • jordbruksmetoderna
  • hygienen
  • utkomstmöjligheterna
  • barnens möjligheter att gå i skola

Tack vare Missionssällskapets Miljöbank kan vi förbättra tillgången till mat runtom i världen. Arbetet omfattar matutdelning, undervisning om nya odlingsväxter och -metoder samt tryggandet av människors utkomstmöjligheter. Vi vill att människorna ska ha möjlighet att bo kvar i sina hemtrakter.

Träd binder koldioxid ur atmosfären

Träd har en nyckelroll i arbetet för att bromsa klimatförändringarna. Trädplantering behövs på områden där öknen hotar ta över. Träden erbjuder skydd, mat och utkomstmöjligheter. Dessutom skyddar och gödslar de jordmånen naturligt. I ett större perspektiv binder träd effektivt koldioxid ur atmosfären, så trädplantering är på många sätt viktig i kampen mot klimatförändringen.

Hur ser det konkreta arbetet ut?

Så här fina resultat har Miljöbanken åstadkommit i Kishapu i Tanzania:

Ge en gåva till Miljöbanken

Du kan stöda arbetet för hållbar utveckling och en bättre miljö genom att donera till Finska Missionssällskapets Miljöbank. Du kan bli månadsgivare eller göra en engångsdonation för att stöda arbetet mot klimatförändringarna.

Bli månadsgivare

Du kan också stöda Miljöbanken med en engångsdonation. Så här kan du hjälpa:

20
Plantering av två träd
30
En energisnål spis
85
Utbildning om hållbara jordbruksmetoder
150
En vattenpump

Bli månadsgivare

Genom att stöda regelbundet hjälper du oss att arbeta långsiktigt för en bättre miljö.

Bli månadsgivare

 

Ge en gåva

Via MobilePay
till numret 40644 eller

sänd ett SMS med texten
MILJÖ20 (20 €) till numret 16155.