Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Etiopien: Skogsrådgivaren kommer med ny kunskap

”Jag tog emot det här jobbet eftersom jag gillar utmaningar”, berättar skogsrådgivare Mirtanoya Ahmed. Hon arbetar med ett klimatprojekt i Legehida i norra Etiopien. Projektet får stöd av Finska Missionssällskapet.

Efter sin examen fick Mirtanoya Ahmed arbete i ett utvecklingssamarbetsprojekt som stöds av Missionssällskapet. Bild: Tesfaye Nigusu

Det är inte många etiopiska kvinnor som arbetar med samma slags uppgifter som Mirtanoya och under de arbetsförhållanden som hon jobbar. Jobbet i Legehida är hennes första uppdrag efter att hon blev klar med sina studier.
Mirtanoya lär ut nya effektiva och klimatvänliga arbetsmetoder till bönderna. Hon berättar bland annat vilka grönsaker det lönar sig att plantera tillsammans med äppelträden. Då hon ser att bönderna tillägnat sig kunskapen, vet hon att hon har lyckats med sitt arbete.

Mirtanoya har jobbat inom projektet ända från starten, med andra ord sedan januari 2020. I hennes arbete ingår förutom att ge råd om odling, också möten med kvinnogrupper i området Legehida. För Mirtanoya är det viktigt att förbättra kvinnors utkomstmöjligheter. ”Det håller mig i arbete”, säger Mirtanoya. Hon vill gärna ha klimatrelaterade jobb även i fortsättningen.

Biogas och utökad bevattning

Projektet som fokuserar på klimatförändringens effekter i Legehida påbörjades år 2020. Trots pandemin kom arbetet bra igång. Invånarna har utbildats i användningen av vedbesparande och miljövänlig biogas, på sluttningar har det byggts vallar som förhindrar jordskred och åkrarnas bevattningssystem har förbättrats.

”I början av förra året besökte jag området för första gången. Jag var förvånad över hur mycket man åstadkommit på en månad. Tack till alla våra aktiva medarbetare och frivilliga”, berättar Tesfaye Nigusu, Missionssällskapets koordinator för utvecklingssamarbetet i Etiopien.

***Stöds av Finlands utvecklingssamarbete***

Text Tesfaye Nigusu och Virve Rissanen

Stöd vårt klimatarbete

Se videon: Leila Engeliz gick en utbildning om energisnåla spisar och byggde sedan en åt sig själv.