Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Nepal: Växthusodling inger hopp under coronaepidemin

Rahimaya Chepang, 41, bor med sin familj på sex personer i distriktet Dhading i Nepal. Hon har odlat grönsaker för sitt uppehälle, men det har inte varit särskilt lönsamt. Skörden räckte tidigare bara för tre månaders behov.

Av Finska Missionssällskapets samarbetsorganisation SAHAS har Rahimaya lärt sig nya effektivare odlingsmetoder. I mars 2019 fick hon ett växthus, ett droppbevattningssystem och tomatfrön, till ett sammanlagt värde av 64 euro. Hon skaffade själv bambukäpparna för plastväxthuset. Projektpersonalen utbildade och gav handledning i tomatodling.

Efter tre månader skördade Rahimaya sina första tomater och hon förtjänade nästan 200 euro då hon sålde dem. På grund av coronapandemin har hon inte kunnat arbeta på andras åkrar, och de familjemedlemmar som bor utomlands har inte kunnat skicka hem pengar, så växthusodlingen har varit hennes enda inkomstkälla.

Coronapandemin och nedstängningen har lett till allvarliga effekter på fattiga människors liv och utkomst på den nepalesiska landsbygden. Människor som fått sin inkomst från olika dagsverken har inte råd att köpa mat åt sin familj. Växthusodlingen ger hopp åt Rahimaya.

–  Trots att tiderna är svåra, måste vi jobba hårt och tro på det vi gör, konstaterar Rahimaya.