Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

En relevant kyrka för de unga

Den 17 maj besökte en grupp unga aktivister från Borgå stift Estlands lutherska kyrka. Besökte gjordes som en inspirationsresa inför det kommande församlingsvalet i Finland. Gruppen fick träffa två av kyrkans ungdomsverksamhetsledare
Den 17 maj besökte en grupp unga aktivister från Borgå stift Estlands lutherska kyrka. Besökte gjordes som en inspirationsresa inför det kommande församlingsvalet i Finland. Gruppen fick träffa två av kyrkans ungdomsverksamhetsledare

Helen Kuldkepp och Triin Salmu arbetar med ungdomsverksamheten inom Estlands lutherska kyrka. De organiserar också kyrkliga evenemang för barn.

Hur ser er framtida drömkyrka ut i Estland?

Jag älskar mitt arbete. Min dröm är att arbetet för barn och unga skulle vara en prioritet i kyrkan, säger Helen.

Triin håller med.

– Ja, arbetet för unga är viktigt. Många unga församlingsmedlemmar är de första kristna i sin familj. Kyrkan är en viktig gemenskap bland annat för dem som inte har kristna föräldrar.

Volontärer viktiga

Den lutherska kyrkan i Estland var med om ett kraftigt uppsving i början av 1990-talet, som en följd av självständigheten efter den femtio år långa sovjettiden. Kyrkan kunde verka fritt och medlemsantalet växte snabbt under några år.

Eftersom församlingarna lider av brist på arbetskraft har man utvecklat olika former av volontärverksamhet.

– Det finns en ”lets do it”- mentalitet, en vilja att hjälpa och göra en insats för kyrkan, speciellt inom barn- och ungdomsarbetet, trots att utmaningarna är många, säger Helen med ett leende.

En kyrka som bryr sig

Triin och Helen säger att ateismen är utbredd i Estland. De möts ofta av förvånade frågor när de berättar att de är aktiva inom kyrkan.

– Unga frågar ofta varför vi frivilligt vill gå på ”långtråkiga gudstjänster”.

Triin säger att hon vill möta kritiken genom att ge exempel på hur kyrkan stöda och ge kraft i vardagen.

– Jag drömmer också om att kyrkan kunde bli ett viktigt centrum i samhället, dit man kommer varje vecka för att vara tillsammans, tillägger Triin.

Hon tycker också att det är viktigt att visa att kyrkan påverkar i samhället och att den verkligen gör skillnad.

– Ett exempel på det här är det nya familjecentret som nyligen grundats i Tallinn. Kyrkan samarbetar med staten och har stöd av Finska Missionssällskapet för den här verksamheten. Det är ett fint arbete.

Text: Joanna Lindén-Montes, informatör, Finska Missionssällskapet.

Fakta: Nytt familjecenter i Tallinn

I januari öppnade Estlands lutherska kyrka sitt första familjecenter. Ärkebiskop Andres Põder välsignade de nya utrymmena i Tallinn. Han tror att centret kommer att blir en viktig stödpunkt för många estniska familjer. Han anser också att familjecentret är en viktig del av kyrkans missionsarbete. Projektet har förverkligats i samarbete med socialministeriet i Estland, staden och kringliggande kommuner. Finska Missionssällskapets missionär Pia Ruotsala är koordinator för familjearbetet inom Estlands kyrka och leder familjecentret.

Helen Kuldkepp och Triin Salmu
Helen Kuldkepp och Triin Salmu