De israeliska och palestinska fredsorganisationer som stöds av Finska Missionssällskapet har genomlevt ett nästan outhärdligt svårt år. Finska Missionssällskapet, som har verkat i området i över hundra år, stöder förutsättningarna för fred och försoning tillsammans med organisationer och församlingar.
“Många judar är så traumatiserade av terrorattacken förra oktober att de, på grund av den känslomässiga bördan, inte är redo att komma samman med palestinier,” säger Sarah Bernstein, chef för det israeliska fredsutbildningscentret Rossing Center.
“Vissa är fyllda av hat och vill hålla fast vid det.”
Samma fenomen gäller palestinier, vars trauman härrör från Gazakriget och Israels långvariga ockupation med människorättsbrott.
Bernstein har arbetat med fredsbyggande i Jerusalem i över tjugo år. Hon tror att verklig fred är möjlig endast genom att mötas och lyssna på varandra. Judar och palestinier måste lära sig att tolerera olikheter.
“Antingen lär vi oss att leva tillsammans eller så dör vi tillsammans,” säger Bernstein.
Finska Missionssällskapet stödjer Rossing Centers lärarutbildning, som ger verktyg för svåra samtal i klassrummet, till exempel om konflikten i regionen. När kriget började avbröt centret de vanliga lärarutbildningarna och skapade material och utbildning för hur man kan hantera den nuvarande konflikten med barnen.
“Det vi ser i Gaza sprider sig överallt”
”Vi har inte mycket tro och hopp för politiker och deras ideologier, men vi tror på att vi kan skapa en alternativ rörelse på gräsrotsnivå,” säger Daniel Munayer, chef för en annan fredsorganisation i Jerusalem, Musalaha.
Musalaha strävar efter att stödja försoning mellan israeler och palestinier samt mellan palestinier från olika religiösa bakgrunder. Organisationens arbete bygger på försoningsprinciper från Bibeln. Kriget har gjort arbetet svårt, men organisationen vill fortfarande erbjuda människor alternativa tankesätt. I praktiken arbetar Musalaha med fredsutbildning, bland annat genom att organisera gemensamma läger för israeliska och palestinska barn. I år har det varit svårt att hålla gemensamma läger på grund av kriget, men läger har ändå organiserats för palestinska barn som lever mitt i konflikten.
Daniel Munayer anser att möten mellan människor med olika bakgrunder är avgörande, eftersom han inte tror att Israel kan uppnå verklig säkerhet genom makt och militären. Han säger att hållbar fred inte kan uppnås om Israel fortsätter att ockupera Palestina. Fred förutsätter frihet och jämlikhet.
“Jag kan inte säga att jag vill leva i fred med dig, men samtidigt kontrollera hur mycket vatten, elektricitet och mat du har, hur mycket du kan resa, vad du får göra och inte göra. Det är inte fred. Om vi fortsätter på denna väg kommer det att leda till fullständig förödelse. Det vi ser nu i Gaza sprider sig överallt,” säger Munayer och fortsätter:
“Freden måste komma från att vi har goda relationer med våra grannar.”
Fred på gräsrotsnivå
“Fredsorganisationerna är fortfarande som helhet starka och har kunnat anpassa sig till den nuvarande situationen. För närvarande är fredsarbetet över gränserna svårt, men arbetet inom de egna samhällena är lika viktigt och upprätthåller också förutsättningarna för gränsöverskridande fredsarbete,” säger Risto Heikkinen, expert på fredsfostran vid Finska Missionssällskapet i Jerusalem.
Heikkinen påminner om att det fredsarbete som sker inom samhällena är en motvikt till den polarisering som krig och terrorism har förvärrat. Många aktörer försöker nå ut till personer inom sina egna samhällen som ännu inte är för fredsbyggande eller som inte tror på möjligheten till fred.
Berättelserna om människors vardag och kamp för fred är gripande. En palestinsk muslim tvingade sig själv att fortsätta i en religionsdialoggrupp med judar och kristna, även om det kändes helt omöjligt, särskilt i början av kriget. Det finns fortfarande lärare som vill lära sina elever färdigheter i fredsbyggande.
”Människors uthållighet i fredsarbetet, liksom deras förmåga att se möjligheter även i personligen svåra situationer, är inspirerande och stärker hoppet om en bättre framtid. Oavsett om freden uppnås inom en snar framtid eller först under nästa generations tid,” reflekterar Risto Heikkinen.
Sarah Bernstein håller också fast vid hoppet, även om verklig fred kan dröja.
“Vi kan inte bara hoppas, vi måste förverkliga hoppet. Hopp är något vi skapar,” säger hon.
Text: Heli Vuohelainen
Katastrofhjälpen når fram
Finska Missionssällskapet stöder de drabbade i regionen genom humanitärt arbete som inkluderar medicinsk hjälp och psykosocialt stöd för krigets civila offer. Du kan stödja det humanitära arbetet genom Missionssällskapets katastroffond.
Donera till katastroffonden