Finska Missionssällskapet stöder fredlig samexistens mellan religioner och minoriteter inom utvecklingssamarbetet i västra Nepal. Här samlas också kvinnor från olika samfund för att ordna fester och fira högtider tillsammans.
Rahisa Teli, 55, bor i ett muslimskt område i Banke-distriktet där kvinnorna är i en svag position. Hon kan själv inte läsa och giftes bort som 14-åring.
Rahisas enda barn dog och mannen lämnade henne för att gifta om sig med en annan kvinna.
Den muslimska minoriteten har levt isolerad från resten av befolkningen i området. Det är vanligt med vardagliga konflikter mellan olika trossamfund och byar.
– Då vi muslimer hämtar vatten vid den gemensamma kranen eller brunnen möter vi diskriminering. Hinduerna tycker att vi förorenar deras vatten, förklarar Rahisa.
Det händer att tvisterna växer till sammandrabbningar mellan olika samfund. Det fanns alltså ett tydligt behov för dialog, att stärka kvinnornas självkänsla och få olika trossamfund att samarbeta.
Delade måltid och traditioner
Missionssällskapets samarbetspartner, organisationen Sanjal, startade en kvinnogrupp i området.
Bland medlemmarna valdes i sin tur representanter för kvinnornas fredsnätverk som förenar kvinnor i olika byar. Rahisa är medlem av ett sådant nätverk.
Nuförtiden ordnar kvinnorna gemensamma tillställningar och fester där företrädare för olika trosriktningar möts.
-Vi samlade kvinnor från alla grupper och ordnade den muslimska Eid-festen som vi sedan firade tillsammans.
På motsvarande sätt firades den hinduiska högtiden Dashain. Människor med olika religiös bakgrund umgicks och satt ner och åt tillsammans. Det här skulle aldrig ha gått för sig tidigare.
-Efter våra gemensamma fester har vi större respekt för varandra och för våra olika religioner, säger Rahisa.
Hon menar att situationen har förbättrats mycket under de senaste åren, också om diskrimineringen religionerna emellan ändå inte helt har försvunnit.
-Men den minskar dag för dag.
Rampati är med och bygger fred
25-åriga Rampati Chaudhary är medlem av fredsrådet. Rådet har 12 medlemmar med olik etnisk och religiös bakgrund: hinduer, muslimer, buddhister och kristna.
Rampati är själv kristen och hör till minoriteten.
-Förr fanns det ingen kontakt mellan samfunden och vi deltog inte i varandras högtidsfirande. Nu kompletterar grupperna varandra, säger Rampati.
I det utvecklingssamarbetsprojekt som Finska Missionssällskapet bedriver stärker man fredlig samexistens mellan olika religioner och minoriteter i västra Nepal.
Rampati berättar om hur representanter för andra trossamfund tidigare vägrade äta mat som kristna hade tillrett.
Hon säger att relationen mellan oliktroende har förbättrats efter att fredsrådet grundades. Nu äter man också tillsammans.
-Vi respekterar varandras religioner. Hinduerna kan besöka kyrkan och de kristna templet.
Fredsrådet samlar ledarna inom de olika religionerna. Rampati är stolt över att hon som ung kvinna får representera sin lilla religion och göra sin röst hörd. Fredsrådet har gett henne självförtroende.
-Tack vare den här verksamheten har vi nu fred i vårt samhälle.
Text och bild: Mimosa Hedberg, översättning Monica Slotte.