Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Kollekten fjärde advent stöder samarbetskyrkornas musikarbete

I Victoriasjöns östra stift i byn Lulembela förenas lovsång och dans i kyrkans utåtriktade arbete. Foto: Kirsi Elo.
I Victoriasjöns östra stift i byn Lulembela förenas lovsång och dans i kyrkans utåtriktade arbete. Foto: Kirsi Elo.

Fjärde söndagen i advent, 23.12, riktas kollekten i Borgå stift till Finska Missionssällskapet. Pengarna används till sällskapets gudstjänst- och musikarbete hos samarbetskyrkor i olika länder. Kollektmålet har valts för att fira De vackraste julsångerna som i år sjungs för fyrtionde gången.

– I det kyrkliga livet har musiken en större betydelse  än man först föreställer sig, säger Sakari Löytty, som arbetat med musikverksamheten i Namibia 1998-2010.

– I Namibia är musiken viktig därför att den skapar enhet: man bekänner sin tro genom att sjunga tillsammans. I enlighet med afrikansk sed har varje arbetsform inom församlingen sin egen kör: konfirmandundervisningen, ungdoms- och kvinnoverksamheten, till och med diakonin. Den egna verksamheten och identiteten presenteras också genom sånger man skrivit själv. De unga sjunger om hur det är att vara ung och kristen. I gudstjänsterna väljer körerna sånger som passar söndagens tema och sångerna innehåller också bibelundervisning.

Sångkulturen en stöttepelare

I Namibia finns en stark sångkultur, men trots det saknar många kunskaper i notläsning. Utan denna färdighet kan sångerna heller inte sparas i skrift. Församlingarna saknar också professionella musiker. Frivilliga lekmän, körledare och sångare ansvarar för musikverksamheten.

Kyrkan behöver stöd för sin musikteori och utbildningen av frivilliga musiker. Sakari Löytty har deltagit i arbetet med att förnya liturgin och psalmboken i Namibia. Han har utvecklat gudstjänstmusiken och dokumenterat folkmusiken.

Delta i Mobilkollekten: Sänd GÅVA5 (5 euro) eller GÅVA10 (10 euro) till numret 16155