”När den andra jordbävningen upphörde sprang vi ut i våra nattlinnen utan skor. Alla var på gatan, det regnade och det var väldigt kallt. Situationen var överväldigande och barnen var rädda”, säger syrianska Rogina, som tillfälligt vistas med sin familj i en lokal kyrka.
Jordbävningen som drabbade den södra delen av Turkiet och Syrien i måndags har orsakat omfattande förstörelse. Det har förekommit många efterskalv. Världshälsoorganisationen WHO har uppskattat att upp till 23 miljoner människor kan drabbas av följderna av jordbävningen.
Missionssällskapets samarbetspartner har delat ut mat, madrasser och filtar
I Syrien ligger de mest drabbade regionerna i den nordvästra delen av landet i Aleppo, Latakia, Hama, Idlib och Tartus. Hundratals byggnader beräknas ha förstörts eller skadats i området. Tusentals människor saknas fortfarande. Det uppkommer efterskalv och fler byggnader har kollapsat som följd av dem.
“Folk går inte hem. De är rädda att efterskalv förstör de byggnader som fortfarande står kvar”, säger Samer Laham, chef för det diakonala arbetet hos Missionssällskapets partner Kyrkornas råd i Mellanöstern.
Många bor i bilar eller i tillfälliga härbärgen som öppnats i kyrkor, moskéer, skolor och rådhus. Kyrkornas råd i Mellanöstern har erbjudit de människor som kommer till dessa härbärgen madrasser, filtar och mat. Utöver tak över huvudet är det mest akuta behovet nu mat – särskilt färdigmat, eftersom det inte finns några möjligheter att laga mat. Just nu behöver människor också varma kläder, filtar, sjukvård och mediciner.
Fokus på akut nödhjälp
Nu fokuserar hjälpaktörerna på nödhjälpen, men behoven kommer att förändras under de kommande veckorna.
Missionssällskapet har beviljat 70 000 euro för att hjälpa offren för jordbävningen i Syrien, vilket kommer att kanaliseras genom ACT-nätverket för kyrkliga hjälporganisationer. I nätverket ingår bland annat Kyrkornas råd i Mellanöstern.
Missionssällskapet driver sedan tidigare ett projekt som stödjer grundutbildning för barn i Syrien.
“Missionssällskapets lokala samarbetsparter är redo att agera snabbt och de känner bäst till de lokala behoven under föränderliga förhållanden. De har också tillgång till många områden som internationella aktörer inte kan komma åt, säger Eija Alajarva, Finska Missionssällskapets expert på humanitärt bistånd.
Under innevarande vecka måste biståndsarbetarna fokusera på nödhjälp. Därefter börjar aktörerna stegvis möta människors långsiktiga behov. Man måste också ta reda på hur många barn som har förlorat sina föräldrar och hur många familjer som behöver ett nytt hem.
Behovet av psykosocialt stöd kommer att öka under de kommande veckorna, när den akuta krisfasen har passerat. Konditionsgranskningar och reparationsarbeten av lägenheter, skolor och olika skadade byggnader kommer också att starta under de kommande veckorna.
Text: Heli Vuohelainen
Stöd katastroffonden