-Vår uppgift är att förmedla hopp, förlåtelse och försoning, summerar verksamhetsledare Terence Ascott SAT-7:s uppgift. Ascott och chefen för den arabiska kanalen, Rita El Mounayer, talade på ett seminarium som ordnades på fredagen vid Finska Missionssällskapet.
Då SAT-7 grundades 1996 fanns det tre kanaler som sände program på arabiska, farsi och turkiska i hela Mellanöstern och norra Afrika. Idag finns det fem kanaler. Programmen görs av lokala medarbetare som talar språken i området och som känner till förhållandena och kulturen. Målet med programmen är att stöda de kristna som finns i området, men programmen kan ses av alla invånare eftersom de sänds via satellit.
Enligt Ascott är satellittv i dessa områden en effektiv kanal för att få ocensurerad information och underhållning.
– Bara en tredjedel av befolkningen har tillgång till Internet, medan nästan alla har en TV. TV:n är alltid på och man följer med programmen.
SAT-7 har också en kanal som sänder barnprogram. Ascott berättar att också många muslimska familjer låter sina barn se på kanalen SAT-7 KIDS, eftersom barnprogrammen lämpar sig för barn.
Terence Ascott blir allvarlig då han börjar prata om läget i Mellanöstern. I 40 års tid har han arbetat i bland annat Libanon och Egypten och jobbat för SAT-7 sedan organisationen grundades.
-Under alla dessa år har jag aldrig sett sånt kaos som nu.
Flyktingkvinnor är utsatta
Just nu är läget som mest kritiskt i Irak. Invånarna flyr både inom landet och till grannländerna. Speciellt unga kvinnor är utsatta.
-Om flyktingfamiljerna inte förmår skaffa mat åt alla familjemedlemmar, gifts unga kvinnor bort till de rika i Jordanien eller andra arabländer. Familjen får en hemgift som hjälper dem att klara sig ekonomiskt. I Jordanien finns det många som ordnar sådana här äktenskap. Kvinnorna kan lätt råka illa ut eftersom familjen inte känner den blivande maken alls, berättar Ascott.
-Kvinnans situation är överlag dålig, om maken är borta och krigar eller om han dött. Kvinnorna får ensam ta hand om barnen. Eftersom de inte har utbildning eller arbete är de beredda att göra vad som helst för att kunna försörja familjen. Då kan de lätt bli offer för sexuellt utnyttjande, berättar Rita El Mounayer.
El Mounayer har också fått förstahandsinformation om kvinnornas situation på de områden där ISIS tagit över makten.
-I en irakisk tidning läste jag en artikel om ett brev som ISIS skickat. Brevet hade skickats till muslimer, kristna och yazidier. I brevet sades att familjerna måste registrera sina döttrar och överlämna dem åt ISIS. Många familjer flydde eftersom de inte ville överlämna sina döttrar.
-Nyligen berättade en irakisk biskop om en bekant till honom som flydde med sin hustru och sina döttrar. ISIS styrkor stannade familjen och förde iväg hustrun och döttrarna. Mannen fick fortsätta sin resa, men sen dess har han inte hört någonting från dem. De kvinnliga flyktingarnas ställning varierar på olika håll i Mellanöstern, men dessa kvinnor är krigets offer.
Enligt Ascott ansluter sig en del av de unga män som flytt till flyktinglägren till de stridande styrkorna, eftersom sysslolösheten och hopplösheten gör att deras hat växer. Då de värvas av beväpnade grupper kommer de bort från flyktinglägren, får stridsutbildning och pengar att ge till sin familj. Det finns också en risk att de blir mera radikala och används till exempel som självmordbombare.
-Det finns tusentals sådana här unga män, och även om det blev fred i Syrien och Irak, kan de här lätt bilda grupper som rånar andra.
Brobyggare mellan olika människor
Rita El Mounayer betonar att SAT-7 påverkar både via TV-sändningar och på gräsrotsnivå.
-Vårt mål är att bygga broar mellan människorna som bor i Mellanöstern. Det är vår plikt att främja försoning och att acceptera andra, även om de är annorlunda. Vi vill vara en röst för alla minoriteter och människor som bor i Mellanöstern. Speciellt vill vi vara en röst för de kristna som vill bo i Mellanöstern och som inte vill flytta till väst.
-Vår uppgift är att samla alla folk runt ett bord, så att de kan säga sina åsikter. Det är inte meningen att säga vem som har rätt och vem som har fel. Vår plikt är att lyssna på alla så att de kan vara mera öppna och acceptera andra religioner, religionsinriktningar och folkgrupper och leva tillsammans med dem. Ett bättre Mellanöstern är färggrant och består av alla dessa människor som lever tillsammans.
Människorna i Mellanöstern behöver förbön
-Vi ber att ni kommer ihåg situationen i Mellanöstern i förbön, för mänskligt sätt kan det bara bli värre, konstaterar Terence Ascott. Det finns ingen lösning på konflikten i Syrien och Irak. Om Gud inte griper in, vet jag inte hur det skall kunna bli fred där.
-Be också för de kristna som bor i regionen, att de ska kunna fungera som fredsförmedlare.
-Be även för våra TV-sändningar, att de kunde inspirera till något nytt och att tittarna kunde lära känna Gud på ett nytt sätt.
Tack till Borgå stift
Rita El Mounayer tillägger att de vill tacka församlingarna i Borgå stift för deras understöd. Stödet är viktigt, eftersom det som händer i Mellanöstern under de kommande åren, kommer att förändra världen.
-Vad ska det bli av nästa generation? Blir det tolerans och förlåtelse, eller hat? Våra understödare är med i denna förändring och de litar på att människorna i Mellanöstern själva kan åstadkomma förändring. De litar på oss eftersom vi kan språket och kulturen. De litar på att vi kan åstadkomma en förändring.
-Jag hoppas också att ni inte tror att alla muslimer är terrorister. Det finns många muslimer som öppnar sina dörrar och hjälper de kristna som flyr i Irak.
-Det är sällan vi ser så här snabba förändringar. I Libanon säger vi: ”En gurka växer på en sommar, men ett cederträ behöver hundra år för att växa”.
Text: Paula Laajalahti