Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Sex månaders undantagstillstånd utlyst i Etiopien – kyrkan vädjar om förbön

Mekane Yesus-kyrkans ledning ber om förbön. Foto: Sari Lehtelä
Mekane Yesus-kyrkans ledning ber om förbön. Foto: Sari Lehtelä

Söndagen den 9 oktober utlyste Etiopiens premiärminister Desalegn Haile Mariam sex månaders undantagstillstånd i landet. Etiopien genomgår just nu en svår politisk kris, den värsta på 25 år. Kyrkan vädjar om förbön.

– Det som gör situationen så farlig är att enheten i landet är hotad när de etniska grupperna reser sig mot regeringen, säger Finska Missionssällskapets regionchef i Etiopien, Päivi Anttila.

Finska Missionssällskapets missionärer är i trygghet.

– Vi fortsätter vårt arbete så långt det är möjligt. En arbetare är i Hosaina, sex i Addis Abeba. Det är lugnt i dessa områden. Vi följer med hur situationen utvecklas och är i kontakt med Finlands ambassad och ledningen för Mekane Yesus-kyrkan. Ingen kan i nuläget bedöma utgången, säger Anttila.

Etiopien är Afrikas näst folkrikaste land med cirka 100 miljoner invånare. Finska Missionssällskapet har verkat i Etiopien sedan år 1968 tillsammans med Mekane Yesus-kyrkan, världens största lutherska kyrkan, med över 8 miljoner medlemmar.

Vädjan om förbön

– Idag deltog jag i ett möte som Mekane Yesus-kyrkan sammankallat till. Kyrkan manar till två veckor av fasta och bön. Kyrkans president Wakseyoum Idossa bad att vi skulle förmedla behovet av gemensam förbön till alla samarbetspartner. Be för Etiopiens folk och för kyrkan, be om ordning och att freden bevaras i landet. Vi ber om vishet för landets regering i den här svåra situationen, säger Anttila.

Missnöje med regeringen

De två största etniska grupperna i Etiopien, oromo- och amhara-folken, är missnöjda med den nuvarande regeringen. Dessa grupper utgör mer än 60 procent av landets befolkning. Regeringen leds av tigre-minoriteten, som motsvara cirka 6 procent av befolkningen.

Oppositionsgrupperna har demonstrerat sedan november 2015. Hundratals människor har dött i oroligheterna, främst i områden befolkade av oromo och amhara.

För en vecka sedan trampades 55 människor ihjäl efter sammandrabbningar mellan demonstranter och polis vid oromo-folkets fest i Debre Zeit, cirka 50 kilometer från huvudstaden Addis Abeba. Hundratusentals människor hade samlats från olika delar av landet för att delta i festen.

Sammandrabbningen blev starten för de oroligheter som blossat upp i olika delar av landet under den senaste veckan, speciellt i oromo-områden. Upplopp, stenkastning och antändning av fordon, fabriker och andra inrättningar har skett omkring huvudstaden, samt i Zwain, Arsi Negele, Shashemane och Ambo.

Gårdagens undantagstillstånd ger regeringen mera kontroll över situationen. I huvudstaden är det lugnt. Det rekommenderas inte att man rör sig på de största vägarna utanför Addis Abeba. Både internationella och lokala flygplatser är öppna och flyg fungerar normalt. Internetanslutningen är begränsad, särskilt när det gäller sociala medier. Bredbandet fungerar på Finska Missionssällskapets kontor, med undantag för vissa avbrott.