Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Sjunger vi De vackraste julsångerna i år?

De vackraste julsångerna stöder barn i 20 länder. På grund av coronapandemin är hjälpbehovet större än någonsin. I Zimbabwe stöder Missionssällskapet bland annat klubbverksamhet. I klubbarna deltar både funktionshindrade barn och barn utan funktionshinder. Barnen lär sig känna varandra och fördomar skingras. Bild: Heidi Tirri.

Inför julen har kyrkorna traditionellt fyllts till bredden med människor som vill sjunga de vackraste julsångerna. Hur går det i år under coronapandemin då mötesrestriktioner gäller och sjungandet sägs vara särskilt riskfyllt? Finns det risk för att allsången tystnar och världens barn blir utan kollektpengar? Nej, för församlingarna har många alternativa sätt att arrangera sångtillfällen.

De vackraste julsångerna har blivit viktiga tillställningar i församlingarnas verksamhet, de samlar människor i alla åldrar för att sjunga julsånger, njuta av stämningen, minnen och toner. Jag tror att det är viktigt för deltagarna att ge en gåva till ett barn som saknar det mesta. Vi på Finska Missionssällskapet önskar innerligt att det i församlingarna finns mod, vilja och färdigheter att ordna berörande evenemang kring De vackraste julsångerna på ett annorlunda sätt – utan att ge avkall på säkerheten och coronarestriktionerna. En gåva till världens barn är nu verkligen behövlig! säger viceverksamhetsledare Satu Kantola.

Inför julen ifjol gjordes en undersökning som visar att De vackraste julsångerna är ett väletablerat inslag i det finländska julfirandet. Enligt Kyrkans forskningscentral deltar tre av fem finländare i DVJ-evenemang och i Postens enkät gällande det bästa med julen kom DVJ på tredje plats efter vinnarna samvaron och julmaten (delad första plats) och julledigheten som kom på andra plats.

Utomhusevenemang och flera tillställningar med en mindre publik

Under coronapandemin har församlingarna tagit digitala språng och gudstjänster har strömmats flitigt. Sannolikt sjungs också julsånger flitigt i år via videolänk i hemmen.

Många församlingar har berättat att de strävar efter att ordna flera tillfällen så att så många som möjligt kan delta med säkerhetsavstånd. Det har också kläckts idéer om olika utomhusevenemang såsom julvandring, en sjungande julhälsning, balkongsång eller varför inte ordna evenemang i en sporthall eller ett annat stort utrymme där det är lätt att hålla distans.

Donationer kan samlas förutom med en traditionell kollekthåv genom exempelvis MobilePay, textmeddelanden eller via webbsidan.

I De vackraste julsångerna-omröstningen deltog ifjol över 15 000 personer varav 1612 svenskspråkiga. Mest röster i den svenska upplagan fick Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt. På andra och tredje plats kom Himlen i min famn och Stilla natt, heliga natt. Även i år kan den som vill rösta på sin favoritjulsång på webbplatsen för De vackraste julsångerna, devackrastejulsångerna.fi, och påverka sångvalet i nästa års häfte.

Paula Koivuniemi är beskyddare för De vackraste julsångerna

De vackraste julsångerna har sjungits sedan 1973. Evenemanget fick sin början då kantorerna tillsammans med Finska Missionssällskapet ville utveckla en tillställning för den annars så stillsamma tredje söndagen i advent och samla in medel för Missionssällskapets arbete.

Ifjol hämtade De vackraste julsångerna den största summan under sin historia, 1 165 000 euro.

Med de insamlade medlen stöder Missionssällskapet utsatta barn i över 20 länder. Barns och mammors hälsa förbättras, familjer får bättre föda och rent vatten och lär sig utveckla sina försörjningsmöjligheter. Missionssällskapet stöder särskilt funktionshindrade barns utbildning och rättigheter samt barn som tillhör minoriteter.

– Barn kan inte försvara sig själva, utan de hör till de mest utsatta. Därför behöver de vårt stöd, säger också Paula Koivuniemi som är beskyddare av årets kampanj.

Ge en gåva

“Att vara beskyddare för De vackraste julsångerna är ett värdefullt uppdrag som jag gärna tog emot. Jag har arbetat över 50 år som sångare och har även sysslat mycket med välgörenhet”. Bild: Hannes Honkanen.

Läs mer: Paula Koivuniemi: ”Musiken ger tröst, kommer med glädje och kopplar bort vardagen”