Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Paula Koivuniemi: ”Musiken ger tröst, kommer med glädje och kopplar bort vardagen”

”Barn kan inte försvara sig själva – de är de allra svagaste i samhället. Därför behöver de vår hjälp. Kom med också du och hjälp världens barn!” uppmanar Paula Koivuniemi, beskyddare för De vackraste julsångerna 2020. Bild: Hannes Honkanen.

Aikuinen nainen och Tummat silmät, ruskea tukka. Dessa och många fler av Paula Koivuniemis hitlåtar är bekanta för flera generationer finländare. I år är Paula Koivuniemi även beskyddare för De vackraste julsångerna.  

Att vara beskyddare för De vackraste julsångerna är ett värdefullt uppdrag som jag gärna tog emot. Jag har arbetat över 50 år som sångare och har även sysslat mycket med välgörenhet. 

I kyrkokonserter kan jag vara mig själv 

Paula Koivuniemi har gett ut 28 skivor under sin karriär. Däribland en julskiva, Kun joulu on, som spelades in 2013. Från och med det året har hon också hållit julkonserter i kyrkor. Också för detta år har några konserter planerats, men i skrivande stund vet man ännu inte om de kan ordnas.  

–Under de första kyrkokonserterna förundrades jag över att jag var där, men nu gillar jag att uppträda i kyrkan. Kyrkoutrymmet andas frid. Många lyssnar försjunkna i sina egna tankar utan att ens se på solisten. Därför behövs inget skådespeleri inte heller nödvändigtvis något mellansnack. Jag kan lugnt vara mig själv.  

Sylvias julvisa är Paulas favorit 

Paulas julskiva innehåller hennes favoritklassiker såsom Sparven om julmorgonen som vann fjolårets omröstning om den vackraste julsången Konsta Jylhäs Julsång, Kun joulu on och tvåan i fjolårets omröstning, Pekka Simojokis Nu är det jul. 

–Jag gillar de gamla melankoliska julsångerna som är bekanta från min barndom. Sylvias julvisa är min favorit framom andra. Jag dras till helheten: melodin och texten. Jag lyssnar till den, men kan inte själv sjunga den – jag är för känslig. 

Uppträdanden på äldreboenden 

Paula har medverkat på många välgörenhetskonserter, men det är inte lika känt att hon under åtta års tid också besökt äldreboenden för att sjunga för åldringarna.  

–Det började med att någon frågade. Jag gick med av glädje och har sedan fortsatt.  

”Jag har en sådan vän”– så presenterar Paula Siru-hunden då de tillsammans besöker äldreboenden. Bild: Hannes Honkanen.

Publiken får komma med önskemål. Jag har hört människor minnas i veckotal hur underbart det är att få sjunga tillsammans gamla välbekanta sånger. I musiken finns kraft. Den ger tröst, kommer med glädje och kopplar bort vardagen. 

Insamlingsändamålet för De vackraste julsångerna-kampanjen är världens barn. Paula har även tidigare varit med om att stöda barn och kvinnor i utvecklingsländer. 

–Barns och åldringars öde berör mig eftersom de är så hjälplösa. Vuxna klarar sig på något sätt, men barn och åldringar är försvarslösa och beroende av andra. 

Text: Kirsi Elo

Ge en gåva: devackrastejulsångerna.fi