Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Trettondagens kollekt 6.1 stöder Finska Missionssällskapets församlingsarbete i olika länder

Församlingens barnkör uppträder nästan varje söndag i Saithong. Foto: Kuva Riikka-Maria Kolkka
Församlingens barnkör uppträder nästan varje söndag i Saithong. Foto: Kuva Riikka-Maria Kolkka

Den riksomfattande kollekten riktas på trettondagen till Finska Missionssällskapets församlingsarbete på olika håll i världen. Trettondagens budskap påminner om att evangeliet tillhör alla folk i hela världen.

Missionärerna Riikka-Maria och Tomas Kolkka berättar att intresset för kristendom ökar i norra Thailands bergsområden, speciellt bland minoritetsfolken. ”Människorna har en stark vilja att lära sig mera om det kristna budskapet”.

Riikka-Maria och Tomas arbetar bland olika minoritetsfolk. Församlingarna är små och fattiga, belägna i bergsbyar. Paret besöker regelbundet de spirande församlingarna. De kristna som samlas i Saithong hör till lahu-minoriteten, en språkgrupp som omfattar ungefär 100 000 personer i norra Thailand. Det bor också lahu-talande i Myanmar, Vietnam och provinsen Yunnan i Kina. Sammanlagt 750 000 människor talar lahu.

Församlingen i Saithong talar bara lahu. Byns evangelist, Cherngchai Amnuaywit (Kanee), tolkar Tomas predikningar från thai.

– Kanee har gått i en bibelskola med rötter i pingstkyrka. Han grundade församlingen i hembyn Saithong för ett år sedan. Hans fru, Pharonphaa Amnuaywi (Oom), hade blivit bekant med den lutherska kyrkan i sin hemby. Paret bestämde sig sedan för att gå med i lutherska kyrkan. Förutom evangelistparet har församlingen i dag 20 aktiva medlemmar, säger paret Kolkka.

Saithong var ursprungligen en självständig församling som inte hörde till något större kyrkosamfund. Ungefär för ett år sedan ville den ansluta sig till Thailands evangelisk-lutherska kyrka.

– Vårt arbete i Saithong församling har verkligen varit mycket intressant och givande. Entusiasmen och ivern som det unga evangelistparet visar gentemot arbetet avspeglas också i hela församlingen – människorna vill lära sig mer om den kristna trons budskap.

– Detta märks också i vardagen: Trots att församlingsmedlemmarnas levnadsförhållanden är mycket anspråkslösa och utmanande har de ändå tillit, optimism samt tro på framtiden. Vi har därför en stor glädje att kunna vara med och hjälpa den här lilla församlingen att växa, säger Tomas och Riikka-Maria Kolkka.