– Tidigare fick en del familjer inte ens tillräckligt med skörd för en månad om året, säger Maniksha Acharya, projektkoordinator på organisationen Sahas Nepal, som Finska Missionssällskapet samarbetar med.
Situationen var den samma i många områden i västra Nepal innan Missionssällskapet och dess lokala samarbetsorganisation började med utvecklingssamarbete där.
Den nepalesiska jordbrukaren och fyrabarnsmamman Devi Batha beskriver den svåra situationen i hembyn innan arbetet inleddes. Klimatförändringarna hade försvårat jordbruket och regnen föll oregelbundet. Mängden skadedjur hade ökat och det fanns inte tillräckligt med vatten. Familjen hade tvingats lämna bort en måltid om dagen och barnen skrek av hunger.
Tack vare projektet kan jordbrukarna nu utnyttja teknologi som är anpassad till klimatförändringen. Ett exempel är odling av grönsaker i växthus, vilket är nytt i det här området.
Själv åt Batha bara två gånger om dagen och familjen serverades grönsaker ungefär en gång i veckan. Huvudfödan bestod av ensidigt ris och bröd.
– Nu äter jag fyra gånger om dagen. Jag äter mycket grönsaker, ris, linser, bröd och yoghurt, och dricker mjölk. Via projektet har jag fått frön och jag odlar grönsaker i min egen trädgård, säger hon.
Batha har också skaffat en energisnål spis som förbrukar mindre ved. Eftersom spisen avger mindre rök mår hela familjen bättre. Dessutom har hon fått ett vattenfilter för att rena vattnet.
– Tack vare projektet kan jordbrukarna nu utnyttja teknologi som är anpassad till klimatförändringen. Ett exempel är odling av grönsaker i växthus, vilket är nytt i det här området, säger projektkoordinator Acharya.
De familjer som Finska Missionssällskapet samarbetar med är mycket marginaliserade och fattiga. Ingen annan hjälp når dem.
– Alla kvinnor har börjat odla en mängd olika grönsaker och frukter i sina köksträdgårdar och håller höns eller getter. Familjernas näringsintag har förbättrats och de kan sälja överskottet på marknaden, gläder sig Acharya över förändringarna.