Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Vietnamesisk flicka bortfördes med våld till sexhandel

Fattiga okunniga kvinnor är lätta offer för människohandlare i Vietnam. Goda försörjningsmöjligheter lockar, men verkligheten uppdagas ofta först i grannlandet.

Ett halvt dussin unga flickor är samlade runt ett lågt bord. Flitiga fingrar böjer en tunn metalltråd och spänner ut gul, lila eller turkos trikå på den. Vid en hastig anblick ser deras blommor nästan riktiga ut.

Ett sorl av röster fyller rummet. True Ly sitter med de andra, skrattar och skämtar. Hon måste som fjortonåring avbryta sin skolgång för att hjälpa sin familj, som är mycket fattig.

En dag kom en kvinna på besök. Hon föreslog att hon skulle ta True Ly och hennes syster med sig norrut för att sälja fisk. Föräldrarna samtyckte eftersom de hade svårt att få utkomsten att räcka till varje dag.

True Ly blir allvarlig när hon drar sig till minnes sin resa till landets norra del och Kina, och rädsla smyger sig in i blicken.
”Vi bodde i ett hotell vid gränsen” minns flickan sina prövningar. ”Där fanns ett par som tvingade oss till prostitution.”

”Jag ville inte göra det, men de slog oss med käpp om vi vägrade”, True Ly håller sig om armen liksom för att söka hjälp när de hemska minnena åter stiger upp till ytan.

Mardrömmen räckte ett halvt år. True Ly och hennes syster fördes till tre olika orter. Till slut blev paret som fungerat som sutenörer fast, och den kinesiska polisen tog kontakt med ASESIP-Vietnam. Flickorna fördes till organisationens skyddshem i Can Tho.

Leendet återvänder i True Lys ansikte. ”Det är bra att bo här i skyddshemmet.”

Fruktansvärda upplevelser bakom sig

Men de tråkiga upplevelserna lämnar dem inte i fred: True Ly drömmer fortfarande mardrömmar om tiden i Kina.
”Ibland är jag rädd att paret som förde oss till hotellet ska komma tillbaka och ta oss med sig.”

Den unga kvinnan får bo i AFESIP-Vietnams skyddshem i ett och ett halvt år. Hon får både psykisk och medicinsk hjälp. Under den tiden får hon också yrkesutbildning: hon ska bli frisörska.

Skyddshemmet upprätthålls av organisationen AFESIP (Acting for Women in Distressing Situations/Agir Pour les Femmes en Situation Precaires) som grundats för att hjälpa offer för människohandel. Den är verksam i nio länder i Fjärran Östern. AFESIP Vietnam grundades år 2001. Sällskapet har samarbetat med organisationen sedan början av år 2008.

I skyddshemmet bor 12 unga kvinnor. En del av dem är minderåriga, men de har redan fruktansvärda upplevelser bakom sig.

En av flickorna var 19 när hon fördes till Malaysia. Där tvingades hon gifta sig med en lokal man, men äktenskapet var bara en bluff: flickan blev sexarbetare. Till slut lyckades hon fly till Vietnams ambassad.

En har plågsamma minnen ända sedan hon var liten flicka: fadern utnyttjade henne i tretton år. Till slut fick AFESIP och Vietnams kvinnounion höra om saken och ställde mannen inför rätta. Nu sitter han av ett 20-årigt fängelsestraff. Också fyra andra flickor är offer för familjevåld.

Fattiga och okunniga är lätta att lura

Vietnamesiska kvinnor förs bort som sexarbetare till grannländerna och t.o.m. till Europa. De blir lovade lätt arbete med bra lön, vilket är svårt att motstå för en fattig, olärd flicka. De kan också få ett äktenskapserbjudande från utlandet, men verkligheten är bister: en minderårig flicka gifts bort med en gammal man eller tvingas att skaffa extra inkomster genom prostitution.

”Vi har två skyddshem: ett i Ho Chi Minh City och ett annat i Can Tho”, berättar AFESIP Vietnams direktör Georges Blanchard. ”Dessutom utför vi förebyggande arbete. Där är Vietnamns kvinnounion en viktig samarbetspartner.”
Vietnamesiska kvinnor har fostrats att lyda, det är svårt för dem att säga ”nej”. Ungdomarna får ingen information om könssjukdomar, eftersom föräldrarna inte vägleder sina barn och det inte ges någon sexualupplysning i skolorna.

AFESIP-Vietnam har utbildat lärare att berätta om sexualfrågor för eleverna. Med hjälp av drama lärs flickorna också att de har rätt att vägra gå med på ett sexuellt förhållande.

Blanchard berättar att även om Vietnam utvecklas i en våldsam takt, är andelen outbildade kvinnor fortfarande stor.
Därför är det förebyggande arbetet mycket viktigt. AFESIP har utbildat även tjänstemän som arbetar på gränsen till Vietnamn, för att de ska känna igen människohandlare och offer för människohandel.