Regeringen fattade beslut för de offentliga finanserna 2026–2029 vid sin halvtidsöversyn den 22–23 april. Utvecklingssamarbetet kommer att skäras ned med 50 miljoner euro årligen.
Det är dock positivt att regeringen erkänner värdet av det arbete som civilsamhällesorganisationerna utför och inte riktar nedskärningarna mot dessa. Dessutom ökas det humanitära stödet till Ukraina med 10 miljoner euro årligen. Ytterligare 10 miljoner euro kommer från och med 2026 att riktas till humanitärt katastrofbistånd.
Regeringen har redan tidigare genom sina beslut minskat Finlands möjligheter att bygga en rättvisare värld och främja egna intressen på internationella arenor med över en miljard euro. Beslutet om nya nedskärningar går emot rekommendationerna som OECD:s biståndskommitté nyligen gjort gällande Finlands utvecklingssamarbete.
Även om den senaste nedskärningen kan verka liten, innebär den en betydande ytterligare förlust då den riktas mot själva kärnan i utvecklingssamarbetet. Det kan bland annat innebära att nya landprogram läggs ner eller att stödet till viktiga FN-program minskar.
“Varje euro som skärs bort tas från stödet till världens fattigaste. Vid en tidpunkt då 700 miljoner människor lever i extrem fattigdom, antalet konflikter är högre än någonsin sedan andra världskriget och klimatkrisen förvärras, är beslutet som helhet mycket problematiskt. Det är önskvärt att Finland fortsätter att stöda det globala civilsamhället, som nu är särskilt hårt pressat”, säger Pauliina Parhiala, verksamhetsledare vid Finska Missionssällskapet.
Vårt effektiva utvecklingssamarbete främjar också finländska intressen. Genom det bidrar vi till fred och stabilitet i Europas krisdrabbade närområden. På grund av massiva nedskärningar i USA är FN:s operativa kapacitet hotad, och Finland försvagar den ytterligare med sina beslut. FN spelar en central roll i att upprätthålla gemensamma internationella regler, och dessa regler är ett stöd och skydd för små stater som Finland.
Medel från utvecklingssamarbetet stöder också finländska företags möjligheter att etablera sig internationellt och få tillgång till nya marknader. Medan den ekonomiska tillväxten i länder som traditionellt fungerat som Finlands handelspartner är långsam, växer ekonomierna i många länder i Afrika och Asien snabbt. I en tid då handelspolitiska krig sliter sönder etablerade allianser bör Finland aktivt söka nya partnerskap även i den globala södern.
”Till följd av nedskärningarna förlorar vi de möjligheter som den gröna omställningen och samhällenas digitalisering erbjuder. Även därför framstår regeringens beslut som kortsiktiga”, konstaterar Niko Humalisto, ledande sakkunnig i påverkansarbete vid Finska Missionssällskapet.