“Vi får inte regn när vi behöver det. Förra året kom det kraftiga regn precis vid skördetiden. När vi behövde vatten för att plantera ris så regnade det inte. Eftersom insekter gillar varma klimat finns det också många insekter och myggor här idag. De orsakar sjukdomar”, säger 18-åriga Sangita Shahi från Nepal.
Hon bor i västra Nepal, som är den minst utvecklade regionen i landet.
Shahi är en av de unga som ingår i ungdomsgruppen som stöds av Missionssällskapet. Hon har bland annat fått information om klimatförändringarna i området. Bysamhällen får utbildning i klimattåligt jordbruk med stöd av Missionssällskapet. Invånarna får lära sig tekniker som möjliggör jordbruk i svåra väderförhållanden. Till exempel får bönder bättre utsäde som tål torka, och de är utbildade i att återvinna hushållsvatten och använda droppbevattning samt att odla i växthus.
”Jag har hjälpt min mamma att göra en köksträdgård med olika grönsaker, frukter och blommor. Vi samlar upp vatten från handtvätt och disk i en uppsamlingsdamm och använder det för att vattna köksträdgården”, säger Sangita.
Köksträdgårdar förbättrar tillgången på livsmedel och näringen för familjer i området. Tidigare åt invånarna väldigt få grönsaker: bara baljväxter och chili. Tack vare Missionssällskapets projekt har familjerna börjat odla en mängd olika grönsaker och frukter.
Sangita äter nu grönsaker varje dag: på morgonen bröd med stekta grönsaker, och efter skolan olika frukter, som guava, apelsin och banan.
Att anpassa sig till ett föränderligt klimat är en av prioriteringarna i Missionssällskapets utvecklingssamarbete. För närvarande har Missionssällskapet klimatrelaterade utvecklingsprojekt i nio olika länder.
Genom Missionssällskapets utvecklingssamarbete fick 6 500 personer under år 2022 utbildning i katastrofberedskap och 1 700 hushåll gynnades av metoder som stödjer anpassning till klimatförändringarna. Över 5 400 småbönder drog nytta av metoder som ökar hållbar jordbruksproduktion och marknadstillgång.
Text: Minna Havunen