Tanzania. Femåriga Juliana föddes med albinism. Hennes föräldrarna berättar att de alltid måste hålla ett extra öga på henne. Juliana riskerar att kidnappas, lemlästas eller dödas om hon rör sig utanför hemmet.
Albinism är en genmutation som innebär att cellerna i huden inte producerar melanin, vilket resulterar i en mycket ljus hy som lätt bränns i solen. Albinism förekommer i alla etniska grupper och i alla raser. Albinism är mycket vanligare i området söder om Sahara, och speciellt i Tanzania, än i övriga delar av världen. Enligt FN är Tanzania ett av världens farligaste länder för personer med albinism. Myndigheterna har därför bett kyrkan om hjälp.
Barn med albinism dödas och lemlästas
Juliana bor i området Shinyanga i nordvästra Tanzania. Här är diskriminering och förföljelse av människor med albinism vanligt. Många har en stark tro på trolldom och tror att kroppsdelar från människor med albinism har magiska krafter. Därför är många medicinmän ständigt på jakt efter kroppsdelar för att tillverka lyckobringande amuletter och drycker. En kropp kan vara värd så mycket som 75 000 dollar. Inför presidentvalet år 2015 förekom det att kandidater vände sig till medicinmän för att öka sina chanser i valet. Allt detta betyder att människor med albinism lever i ständig rädsla för att bli dödade eller stympade.
Även Juliana har råkat ut för några kidnappningsförsök. Eftersom ett av familjens barn, som också hade albinism, dog i malaria vaktar familjen graven så att kroppen inte skall föras bort.
Kyrkan kämpar mot vidskepelsen
Kyrkan jobbar ihärdigt för att ändra på människors fördomar mot människor med albinism. Kyrkan ger också undervisning om vad albinism är och försöker få medicinmännen att använda sina kunskaper och sitt inflytande för att utföra goda gärningar.
– Kyrkan måste jobba hårt, för mot vidskepelse biter inte enbart lagar och förbud. Vidskepelsen måste ersättas med en insikt om att det är fel att döda. Vi måste berätta att albinism beror på biologiska faktorer, inte på trolldom. Vi behöver utbildning och påverkansarbete. De kristna värderingarna om människors lika värde utgör en bra grund att bygga på. Istället för tro på onda andar vill vi sprida glädje, omsorg och tillit, säger pastor Julia Mutungi.
Hundratals barn får skydd av kyrkan
I staden Shinyanga ligger ett center för funktionshindrade som staten har grundat. Centret är byggt för 120 barn, men för tillfället bor dubbelt fler barn på centret. Många av barnen lider av albinism. Föräldrarna har fört dem till centret där de får beskydd och kan leva i trygghet.
Centret har för lite personal och det råder brist på det mesta. Kyrkan har därför renoverat utrymmena, skaffat fram frivilligarbetare och ordnat utbildning om hygien och säkerhet. Kyrkan har också skaffat myggnät, sängar och sängkläder, samt öppnat en liten mottagning där en hälsovårdare tar emot barnen. Den största förbättringen är ett nytt kök med energisnåla spisar.
Finska Missionssällskapet och finländska faddrar stöder från början av 2017 skolgång för barn med albinism. Genom satsningar på församlingsarbete, utbildning och påverkansarbete i området strävar man nu efter att barnen inte skulle behöva söka skydd på centret för funktionshindrade och istället kunna leva i trygghet ute i samhället.
Du kan hjälpa
Lutherska kyrkan i Tanzania arbetar i Shinyanga för att hjälpa personer med albinism och för att få ett slut på de trakasserier som riktas mot dem. Finska Missionssällskapet stöder kyrkan i dess arbete med att:
- förändra gamla tankesätt och sprida saklig information om albinism
- minska medicinmännens makt och få dem att använda sina kunskaper för att göra gott
- tryggar skolgången och skydda barn med albinism.
Stöd vårt arbete genom att ge en gåva till följande kontonummer (fasteinsamlingen):
FI38 8000 1400 1611 30, DABAFIHH
Märk donationen: F2017
…………………