Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till sidfot

Finska Missionssällskapet hjälper i jordbävningsdrabbade Syrien: det behövs filtar, värmeaggregat och mat

Antalet skadade och dödsoffer ökar hela tiden, och de familjer som förlorat sina hem och jobb är i stort behov av hjälp. Kyrkor och moskéer fungerar som nödboende i katastrofområdet.

Foto: GOPA-DERD.

Den jordbävning som måndagen 6.2 drabbade Syrien och de södra delarna av Turkiet har åstadkommit otrolig förödelse: tusentals människor har omkommit och bostäder och andra byggnader har förstörts. Finska Missionssällskapet hjälper jordbävningsoffren i Syrien via ACT-alliansens samarbetskyrkor genom att bevilja 70 000 euro ur katastroffonden.

”Det är en kall vinter i Syrien och det behövs till exempel filtar, värmeaggregat och mat. Kyrkor och moskéer fungerar som nödboenden, och det behövs madrasser och hygienartiklar”, säger Eija Alajarva, expert på humanitärt bistånd vid Finska Missionssällskapet.

Finska Missionssällskapets kyrkliga samarbetspartner i Syrien har börjat förbereda hjälpinsatserna. Missionssällskapet stöder sedan tidigare människor i Syrien genom utbildning för barn och unga samt ger stöd till lokala nätverk som jobbar för fred.

I detta skede kommer hjälpaktörerna att leverera nödhjälp till landets norra delar, till exempel vinterkläder, mat och basförnödenheter såsom hygien- och köksartiklar samt sängkläder. Jordbävningen i Syrien är katastrofal för invånarna, som redan lidit på grund av kriget och den ekonomiska krisen. Jordbävningen har förstört människors hem och utkomstmöjligheter.

Mer information ges av Finska Missionssällskapets sakkunniga i humanitär hjälp, Eija Alajarva, eija.alajarva@suomenlahetysseura.fi, tfn 040 820 9732.

Donationsuppgifter:

Hjälp de drabbade i Syrien genom att donera till Finska Missionssällskapets katastroffond

Pressbilder: Syyrian maanjäristys_kuvat GOPA-DERD (Kuvacredit: GOPA-DERD)